Rád se podělím, baví mě bavit se o autech a ne pořád plečkách typu 15 let stará Oktávie ftdi.-.)
Tak IS250 je malé velké auto. Na to, jak je malé uvnitř, je zvenku celkem robustní, aspoň budí dojem větší velikosti, než ve skutečnosti je. Začnu kvalitou provedení kastle: IS250 je nejnižší model Lexuse. Ale provedení je na obrovsky vysoké úrovni, tak jak se na zančku patří a všude se o tom píše. Tz. dokonalé spáry, jedna jak druhá (na tom snadno poznáš, zdali byl bořený či ne, protože jakmile na auto šáhne český garážový patlal, kažád spára je jiná a ani nemusíš měřit lak a poznáš to hned). Slícování dílu je tedy dokonalé. Co vytýkám, je provedení zadních lemů - mají vnitřní záhyb široký ca 1,5cm a tam se může držet bordel, zejména v zimě je třba to důkladně umýt op soli. Tady třeba Oktávka vede - má lemy zapertlované tak, že nemají záhyb a nic se tedy za niminemůže držet.
Dále jdeme od zadu. Kufr. Spíše kufírek. Na dietní svačinku a malou koženou diplomatku s kreditkou. Na vození pytlů brambor to fakt není, je to imidžovka, kde se nepočítá s vozením cementu, kočárků a kubíků dříví. Zadní dveře: pro Italy, Japonce či Pygmeye. Prostě malý nástupní otvor. Vzdau lze zasunout chdidla jen pokud je zvednutá přední sedačka, jinak smůla a finito. Botu č. 10 tam nenacpeš. Leda, že vůz řídí dáma. Posez vzdau je však výborný díky velmi dobrým sedačkám, ale jen pro dva. Tři eeéé.
Vpředu je situace již o opznání lepší a je jasně patrné, jak bylo auto koncipováno. Místa dost i pro mě (187cm), sedačky s ventilací, elektricky nastavitelnou bederkou, 3 pamětmi a výškově nastavitelné. Výborné tvarování, které je pohodlné, sedí se v tom fakt dobře. Volant je relativně malý, což je dobře, aspoň při snížení jeho polohy a zvednutí sedačky člověk nedře bachor

Řízení - jedním slovem precizní. Kdesi jsem četl, že je je odtažité a nepřesné. To psal zřejmě jen člověk, co v tom ani neseděl, natož aby v tom jel. kdyby všechny auta měla tak přesné řízení, bylo by to krásné. Brzdy - par excelence. Ostré, přesné dávkování, žádná výtka. Řazení . džentlmenské. Ani v poloze SPort žádný bleskurychlký lamač krční páteře ve smyslu SMG převodovky od BMW. Řadí jako pravý anglický lord - s rozvahou, pomalua hlavně jemně, neznatelně, bez škubání. 6 stupňu je poskládáno tak, že při 90 na rovině točí auto kolem 1600rpm (ale tady si už nejsem zcela jist, prostě dost pod 2000rpm). Reakce na plyn brzdí převodovka, to je cítit, ale i tak je zátah V6 se 153kW výborný, plynulý a hlavně, motor nevadne ani před omezovačem,. Nemů důvod, tohle je prostě výtečný japonský vysokotáčkový motor staré školy! ANi ve vyšších otáčkách o něm není příliš slyšet. Je tichý, když člověk stojí na křižovatce, ecítí absolutně žádné vibrace, ani jeho zvuk. Ke zvuku ale podzěji. Co se týká pocitu z jízdy, je dokonalý v této třídě aut. Klasická koncepce auta s přesným řízením, tichým projevem a slušným výkonem bohatš uspokojí i náročného řidiče, které nehce pálit gumy ještě na 3. stupeň, ale chce jezdit důstojne a reprezentativně. Zajímavá je spotřeba. Je to 6 ti válce, 2,5 litr, s automatem, celkem dost těžký. přes to lze s tímto vozem jet po okreskách pod 8/100km. Nevěřil jsem, dokud jsem to nezkusil a jde to bez velkého snažení, jen to nechce zbrkle akcelerovta a brzdit. Na dálnci jsem s tím bohužel nejel. K podvozku nutno ještě sdělit, že tlumení děr by mohlo být lepší, ale i tak IS250 patří k tomu lepšímu, co lze v této třídě potkat. Mínus dávám za výhled přes A sloupky.. Možná jiínému to nebude vadit při jiném nastavení sedadla. Ovládání palubovky je lehký chaos - ale je to o zvyku. Zejména topení a klimatizace je trošku tápání. Navigaci jsem nezkoušel, ale věřím, že fuguje tak dobře, jako zbytek auta. Hudba - no comment - systém audi je velmi dobrý (Mark Levinson, i když půjde zřejěm o převlečený Clarion). Ale hraje to fakt dost dobře, což jako zarytý hifista oceňuji.
K motoru. abych jen nechválil. Púsal jsem, že uvnitř je příkladné ticho. Ano, na tom trvám. Bohužel, po otevření kapoty už takové nadšení nemohu sdílet, protože několik exemlplářů, které jsem zkoušel )asi 4 auta) mělo zvuk motoru podobný koncernovému 1,8TSI - tedy nenamazaného šicího stroje. Co v motoru hlasitě cvaká, jsem řešil dotazem u Lowmana a bylo mi řečeno, že to je klasický projev a dělají to vstřikovače. IS250 má direkt eintspritz, tedy přímý vstřik. Pravda, třeba mé Legacy s 200.000km jde proti IS250 krásně potichu. Ale je to vlastnoist, ne závada (údajně).
Celkový dojem yvstihla moje drahá polovička, která prohlásila, že zatím nejel v žádném útulnějším voze. Pozor-neplést se slovem lepším, protože třeba GS300 je prostě vyšší level, ale nemá již tu útulnost.
Můj dojem: 9*/10*. Jednu hvězdu ubírám za zvuk motoru. Ceny servisu jsem si zjišťoval a jsou drahé. Drahé, je to prostě výjimečná značka, takže ceny odpovídají. Ale - pozor - údajně nejsou prý přílis zapotřebí žádné náhodné servisní úkony, IS250 je velm spolehlivá, dokonce mají zvládnutou takovou banalitu, jako rozvod řetězem, na čemž si Das Auto vylámalo zuby (od Audi přes ŠKodu napří) Tady je řetez zcela bezúdržbový a nejsou s ním prý žádné potíže, což svědčí i o tom, že žádný lexus club se o tom nezmiňuje. Olej prý neberou, tak snad tomu lze věřit.
Já jsem IS250 nakonec vyřadil z důvodu toho, že je pro naše účely malé (lyže, kola) a je to RWD, což do Jeseníků je trochu handicap. Ale vždy budu tvrdit, že IS250 ej vynikající vůz a nemít pro mě tato dve omezení, dávno již stojí v garáži. Z auta je cíti důkladnost a hlavěn - což oceňuji nejvíce -poctivost řemesla.
Tak to je asi vše. Sorry za překlep,y jistě jich tam bude jako máku. Ale každý pochopí podstatu věci.