citácia:
reakce na: David V, 06.01.2026 17:48 (Přidávám další postřehy z ryze ...)
Mám za sebou rok a čtvrt provozu. Po přečtení předchozích příspěvků nemám potřebo cokoliv korigovat, protože jsou stále platné. Stále mi auto přijde, jako dokonalý kompromis, nicméně druhým dechem dodávám, že to je jen proto, že auto nabíjím a s energií hospodařím podle vlastního uvážení (nenechávám to na autu). Dá se to shrnout takto, přešel jsem na zahřívání motoru v režimu AWD, abych měl jistotu, že těch 10-15 minut prostě běží. Zejména na dálnici je to fajn, neboť při úbytku jen několika málo km z baterie, je dálniční spotřeba v tomto režimu významně nižší (a dá to rozum, že jo). Pak dle očekávané trasy a potřeby baterie přepínám mezi Hybrid Auto (dobíjím z kopce) nebo Hybrid Hold (držím kapacitu). Letošní krátká otočka k moři byla za 6,1 na vzdálenosti 1400 km s polovičním využitím kapacity baterie při tacho rychlostech "limit+5".
Letní provoz znamená dlouhý dojezd, tedy 90+ km a s elektrikou není potřeba tolik hospodařit. Co je vopruz? Vibrace na volnoběh, ale v režimu AWD lepší než Hybrid s točícím se motorem -> prý je u AWD trochu vyšší zatížení i otáčky, což motor uklidní. Dále pak připojení motoru v nízké rychlosti (typicky obec ve stoupání), kdy 1500 rpm je čtyřválcové peklo. Řešením je v dědině si dát Auto baterii a po opuštění zase zamknout nebo se smířit. I po roce mi ten šestiválec v těchto režimech chybí. Při výjezdu z vesnice to řeším tak, že na to trochu víc šlápnu, elektromotor mi to rozjede a spalovák naskakuje někam těsně pod 2000, a to už je dobré. Celkově jsou to prkotiny, které nikdo jiný neřeší. Kolega, který se mnou cestoval na služebce (má naftového Superba), si zvuk motoru velmi pochvaloval a dokonce prohlásil při nějakém předjížděcím manévru, že se mu dokonce zvuk řvoucího čtyřválce líbí.
Vidím, že se množí články na téma elektromobility slibující pohádkové dojezdy. Pozor na tuhle past, to jsou letní čísla, zimní čísla jsou poloviční, ne 2/3, ale fakt polovina, pokud chcete komfort známý z tradičního auta, jako je teplo a ohřev skel, sedadel, volantu. U plug-in se to dá řešit hospodařením s výkonem, tedy asap nastartovat a produkovat odpadní teplo, které mám motor vždy a použít ho až na dojezdu, kdy posledních cca 10-15 km se dá jet na elektriku, ale topení jde stále z chladnoucího motoru -> tohle čistý BEV nemá a a žere elektriku až do konce.
Rekuperace: je super, že člověk nezmaří veškerou energii v podobě tepla, avšak i tady platí "méně je více". Jak to myslím? Rekuperace má účinnost +/- 70%, což znamená, že cca 30% energie stejně putuje do tepla, a proto pokud člověk cílí na ekonomiku jízdy, ale nechce se omezovat v rychlosti, musí umět s energií hospodařit, což znamená myslet tak, že brzdový pedál zvyšuje spotřebu a ne akcelerátor. Typický je třeba předjížděcí manévr, šlápnu na to, předjedu "šneka" a plachtím, dokud se nedostanu na svých 95 km/h a zapínám tempomat, žádná brzda s rekuperací. V tomto případě je onen systém řízení jedním pedálem v podstatě drahý nesmysl.
Posádka a zavazadlový prostor: momentálně stížnosti nejsou, manželka se postupně smířila s tužším nastavením podvozku než byl v Insignii a děti mají místa více, byť někteří povyrostli. Základní velikost kufru je 500 ltr (roletka vodorovně) a zvládneme tak většinu cest a v režimu mírně skloněné je o cca 100-150 ltr více, což bylo potřeba jen na hory, či k moři. I v tomto režimu je dostatečný přehled za autem ve zpětném zrcátku.
Neduhy: ptačí trus žere lak, musí hned pryč, jinak je to poznat; aktualizace může znamenat (a znamenala) značnou změnu v grafickém rozhraní, což nemusí být příjemné (pár věcí byl krok kupředu, ale něco byl krok z5); první stěrače stály za prd, ty nové jsou už v pořádku.
Koupil bych to znovu? Ano.