0
späť

diskuze k tématu: Skoda Kodiaq ojety - diesel nebo benzin

kategórie zaradenia témy: poradna, jaké auto koupit, jaké palivo vybrat
Pepe
počet príspevkov1143
dátum registrácie09.05.2007
Utorok 02.09.2025 14:23, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Skoda Kodiaq ojety - diesel nebo benzin
citácia:
reakce na: KoobaS, 02.09.2025 14:02 (Tak takovouhle zkušenost ti zá ...)

Možná to bude i tím, že ten Sprinter má nádrž snad na 18litrů, zase se musí otevírat kvůli tomu haubna.
U SIII jsou hrdla vedle sebe, tak holt 1x za rok jedu na ONO, kde jsou vedle sebe i stojany. Ne, že bych byl takovej kolenovrt, ale cena 8,90 Kč/l je z principu neodolatelná. Do nafty přidám holt víc VIFu, jinak jezdím jen AVIA (bez Babišovo lepidel).
Kombinace Toyota a nafta mi tak nějak nesedí.
reagovať
nahlásit
tomaskrtek
počet príspevkov983
dátum registrácie18.03.2008
Štvrtok 04.09.2025 13:03, RE: Skoda Kodiaq ojety - diesel nebo benzin
citácia:
reakce na: Slepytchee, 10.04.2025 11:14 (Zdravim a prosim o pomoc. Skut ...)

Řešil jsem teď něco podobného s tím, že jsem chtěl 7 míst, kdy třetí řada musí být trochu použitelná. Koupil jsem 2021 Highlandera, českého, v záruce, 120 najeto, top výbava, těsně pod milion. Kdybych nechtěl 7 míst tak vezmu RX450h, klidně i v long provedení (které je sedmimístné, ale třetí řada sotva pro šmouly). CZ původ, rok 2022, s nájezdem do 100 se za milion dá koupit.
reagovať
nahlásit
David V
počet príspevkov2078
dátum registrácie16.05.2007
Pondelok 01.12.2025 16:00, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Skoda Kodiaq ojety - diesel nebo benzin
citácia:
reakce na: Pepe, 01.09.2025 19:27 (Super vyčerpávající, děkuji.To ...)

Přidávám zkušenosti ze zimního provozu. Tak elektromobilita v zimě je tristní. Dojezd klesne tak max. na 2/3, a to za předpokladu, že člověk nestojí v koloně. Dnes jsem proskákal 6 km v koloně se spotřebou 38kWh/100 km, protože stojím a topím. Dojezd z letních 90 km se smrskl na 50 a méně dle rychlosti pohybu a potřeby topení. Nicméně funkcionalita dálkového předehřevu a možnosti jezdit krátké trasy na elektriku tam pořád je a ve městě pořád super, ale už člověk nesmí věřit dojezdu, protože ten topení zohledňuje pramálo. Demonstruji na dnešním příkladu, vyjížděl jsem z garáže s dojezdem 14 km, na místo dojel s 1 km a ujel jsem 6,5 km z kopce (trvalo to 30 minut).
Provoz na benzín se změnil jen tím, že se o pár desetin zvedla spotřeba, kvůli nižším teplotám. Také se změnil poměr toho, co jedu na benzín a co na elektriku. S elektrikou více hospodařím, protože ten předehřev je super a elektriku používám na něj, ale sežere tak 1 km/minutu. Ovšem v tomto režimu je za 3 minuty v tomto počasí v autě příjemně a za 5 minut je teplá i sedačka s volantem. V praxi to znamená, že jak jedu někam alespoň 10 km, tak hned po opuštění posledních semaforů, přepínám na benzín a topím odpadním teplem a šetřím elektriku.
Ve vyhodnocení hraje roli i typ trasy. 10 km do kopce jedu na benzín, ale z5 si troufnu na elektriku, protože jen topím...
Uvidíme, co s tím udělá ještě box na střeše, ale už teď vím, že s elektroautem na lyže to musí být dost stres, zejména, když chytneš kolonu...
V garáži mám drahou kWh (15 Kč), takže tam nenabíjím, jen výjimečně na dojezd do práce, aby nemusel běžet spalovák v kolonách. Kdybych měl v garáži kWh 5-6 Kč, tak to neřeším, protože i těch skoro 40 kWh/100 je finančně na úrovni benzínu a jezdil bych na elektriku i delší trasy.
reagovať
nahlásit
Pepe
počet príspevkov1143
dátum registrácie09.05.2007
Pondelok 01.12.2025 16:39, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Skoda Kodiaq ojety - diesel nebo benzin
citácia:
reakce na: David V, 01.12.2025 16:00 (Přidávám zkušenosti ze zimního ...)

Tak to je mazec.
Tepelný komfort předpokládám řešit jako do teď nezávislým topením.
Uvidíme, jak se vyvine situace s dobíjením u paní v práci. Doma bych nabíjel co nejméně, u sebe v práci na max.
Na ten mix 3-5 dní v týdnu 10-15km/den, 1-2 dny 100-300 km/den mi plug in dává smysl.
I když je pravda, že kombinuje nevýhody (servisní) obojího...
reagovať
nahlásit
David V
počet príspevkov2078
Utorok 06.01.2026 17:48, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Skoda Kodiaq ojety - diesel nebo benzin
citácia:
reakce na: David V, 01.12.2025 16:00 (Přidávám zkušenosti ze zimního ...)

Přidávám další postřehy z ryze zimního provozu. Bateriový management již rozeznal, že je chladno a plné nabití místo letních 95 km ukazuje teď 65 km, nicméně jsem teď jel před Silvestrem na nákup a z5 a z nabitých 50 km v baterce jsem na 2x18 km trase spotřeboval téměř vše (zbylo mi 3 km). Ono totiž auto při nákupu vychladlo a muselo se znovu ohřát...
Opravil bych tedy tvrzení, že v zimě klesne hodnota na 2/3 letní. Klesne spíše na polovinu dle okolní teploty a potřeb vyhřívat sedadla, skla a volant.
Jinak jsem autu ukázal hory a sníh. Vyrazili jsme na víkend lyžovat v 5-ti lidech. S roletkou v horní úvrati (dozadu je jen taková špehýrka) jsme se vešli a lyže se snowboardem samozřejmě v rakvi. Spotřeba tam 6,9 (rakev, plný auto, do kopce -> menší míra rekuperace a minimální spotřeba elektriky), spotřeba zpět z kopce a trochu větší podíl elektriky skončila na 5,7. Jízdu za zhoršených adhezních podmínek (na sněhu) bych nazval excelentní a režim Constant AWD je naprosto skvělý. Před tím jsem měl Opela taky 4x4, ale tady je vše plynulejší, dá se mnohem jemněji pracovat s plynem a auto na to okamžitě reaguje. Rovněž upozorňuje na kluzký terén příslušnou značkou, i když ještě ani nic nejde cítit (i prokluz i na brzdách). Cesta naprosto pohodová oběma směry.
Včera cesta z Brna na Vysočinu na běžky a nějaké vyřizování. Ráno -9°C až -15°C, cesta do kopce, čistě benzín a dost spěch skončila zatím nejhůře, a to 8,4, zatímco zpátky už jsem jel na pohodu s maximálním využitím rekuperace (někde jsem jel tak rychle, aby se nepřipojil spalovák) a klesání k Brnu s mírným přispěním elektriky (2,5 kWh/100) a skončila obráceným pořadím číslic 4,8.
reagovať
nahlásit
David V
počet príspevkov2078
Pondelok 13.07.2026 11:02, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Skoda Kodiaq ojety - diesel nebo benzin
citácia:
reakce na: David V, 06.01.2026 17:48 (Přidávám další postřehy z ryze ...)

Mám za sebou rok a čtvrt provozu. Po přečtení předchozích příspěvků nemám potřebo cokoliv korigovat, protože jsou stále platné. Stále mi auto přijde, jako dokonalý kompromis, nicméně druhým dechem dodávám, že to je jen proto, že auto nabíjím a s energií hospodařím podle vlastního uvážení (nenechávám to na autu). Dá se to shrnout takto, přešel jsem na zahřívání motoru v režimu AWD, abych měl jistotu, že těch 10-15 minut prostě běží. Zejména na dálnici je to fajn, neboť při úbytku jen několika málo km z baterie, je dálniční spotřeba v tomto režimu významně nižší (a dá to rozum, že jo). Pak dle očekávané trasy a potřeby baterie přepínám mezi Hybrid Auto (dobíjím z kopce) nebo Hybrid Hold (držím kapacitu). Letošní krátká otočka k moři byla za 6,1 na vzdálenosti 1400 km s polovičním využitím kapacity baterie při tacho rychlostech "limit+5".
Letní provoz znamená dlouhý dojezd, tedy 90+ km a s elektrikou není potřeba tolik hospodařit. Co je vopruz? Vibrace na volnoběh, ale v režimu AWD lepší než Hybrid s točícím se motorem -> prý je u AWD trochu vyšší zatížení i otáčky, což motor uklidní. Dále pak připojení motoru v nízké rychlosti (typicky obec ve stoupání), kdy 1500 rpm je čtyřválcové peklo. Řešením je v dědině si dát Auto baterii a po opuštění zase zamknout nebo se smířit. I po roce mi ten šestiválec v těchto režimech chybí. Při výjezdu z vesnice to řeším tak, že na to trochu víc šlápnu, elektromotor mi to rozjede a spalovák naskakuje někam těsně pod 2000, a to už je dobré. Celkově jsou to prkotiny, které nikdo jiný neřeší. Kolega, který se mnou cestoval na služebce (má naftového Superba), si zvuk motoru velmi pochvaloval a dokonce prohlásil při nějakém předjížděcím manévru, že se mu dokonce zvuk řvoucího čtyřválce líbí.
Vidím, že se množí články na téma elektromobility slibující pohádkové dojezdy. Pozor na tuhle past, to jsou letní čísla, zimní čísla jsou poloviční, ne 2/3, ale fakt polovina, pokud chcete komfort známý z tradičního auta, jako je teplo a ohřev skel, sedadel, volantu. U plug-in se to dá řešit hospodařením s výkonem, tedy asap nastartovat a produkovat odpadní teplo, které mám motor vždy a použít ho až na dojezdu, kdy posledních cca 10-15 km se dá jet na elektriku, ale topení jde stále z chladnoucího motoru -> tohle čistý BEV nemá a a žere elektriku až do konce.
Rekuperace: je super, že člověk nezmaří veškerou energii v podobě tepla, avšak i tady platí "méně je více". Jak to myslím? Rekuperace má účinnost +/- 70%, což znamená, že cca 30% energie stejně putuje do tepla, a proto pokud člověk cílí na ekonomiku jízdy, ale nechce se omezovat v rychlosti, musí umět s energií hospodařit, což znamená myslet tak, že brzdový pedál zvyšuje spotřebu a ne akcelerátor. Typický je třeba předjížděcí manévr, šlápnu na to, předjedu "šneka" a plachtím, dokud se nedostanu na svých 95 km/h a zapínám tempomat, žádná brzda s rekuperací. V tomto případě je onen systém řízení jedním pedálem v podstatě drahý nesmysl.
Posádka a zavazadlový prostor: momentálně stížnosti nejsou, manželka se postupně smířila s tužším nastavením podvozku než byl v Insignii a děti mají místa více, byť někteří povyrostli. Základní velikost kufru je 500 ltr (roletka vodorovně) a zvládneme tak většinu cest a v režimu mírně skloněné je o cca 100-150 ltr více, což bylo potřeba jen na hory, či k moři. I v tomto režimu je dostatečný přehled za autem ve zpětném zrcátku.
Neduhy: ptačí trus žere lak, musí hned pryč, jinak je to poznat; aktualizace může znamenat (a znamenala) značnou změnu v grafickém rozhraní, což nemusí být příjemné (pár věcí byl krok kupředu, ale něco byl krok z5); první stěrače stály za prd, ty nové jsou už v pořádku.
Koupil bych to znovu? Ano.
reagovať
nahlásit
1 2 3
Nahlásit nevhodný příspěvek
jméno a příjmení:
e-mail:
Toto oznámení je činěno ve smyslu čl. 16 nařízení EU č. 2022/2065, o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES (DSA).
Oznámení podávám, protože se domnívám, že příspěvek:
porušuje obecně závazný právní předpis
porušuje Všeobecné obchodní podmínky internetových stránek tipcars.com
Odesláním tohoto oznámení potvrzuji, že se v dobré víře domnívám, že informace a tvrzení v něm obsažené jsou přesné a úplné.

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2026, všetky práva vyhradené.