citácia:
reakce na: Pepe, 01.09.2025 19:27 (Super vyčerpávající, děkuji.To ...)
Přidávám zkušenosti ze zimního provozu. Tak elektromobilita v zimě je tristní. Dojezd klesne tak max. na 2/3, a to za předpokladu, že člověk nestojí v koloně. Dnes jsem proskákal 6 km v koloně se spotřebou 38kWh/100 km, protože stojím a topím. Dojezd z letních 90 km se smrskl na 50 a méně dle rychlosti pohybu a potřeby topení. Nicméně funkcionalita dálkového předehřevu a možnosti jezdit krátké trasy na elektriku tam pořád je a ve městě pořád super, ale už člověk nesmí věřit dojezdu, protože ten topení zohledňuje pramálo. Demonstruji na dnešním příkladu, vyjížděl jsem z garáže s dojezdem 14 km, na místo dojel s 1 km a ujel jsem 6,5 km z kopce (trvalo to 30 minut).
Provoz na benzín se změnil jen tím, že se o pár desetin zvedla spotřeba, kvůli nižším teplotám. Také se změnil poměr toho, co jedu na benzín a co na elektriku. S elektrikou více hospodařím, protože ten předehřev je super a elektriku používám na něj, ale sežere tak 1 km/minutu. Ovšem v tomto režimu je za 3 minuty v tomto počasí v autě příjemně a za 5 minut je teplá i sedačka s volantem. V praxi to znamená, že jak jedu někam alespoň 10 km, tak hned po opuštění posledních semaforů, přepínám na benzín a topím odpadním teplem a šetřím elektriku.
Ve vyhodnocení hraje roli i typ trasy. 10 km do kopce jedu na benzín, ale z5 si troufnu na elektriku, protože jen topím...
Uvidíme, co s tím udělá ještě box na střeše, ale už teď vím, že s elektroautem na lyže to musí být dost stres, zejména, když chytneš kolonu...
V garáži mám drahou kWh (15 Kč), takže tam nenabíjím, jen výjimečně na dojezd do práce, aby nemusel běžet spalovák v kolonách. Kdybych měl v garáži kWh 5-6 Kč, tak to neřeším, protože i těch skoro 40 kWh/100 je finančně na úrovni benzínu a jezdil bych na elektriku i delší trasy.