0
späť

diskuze k tématu: koupe ojeteho vozu s aut.prevodovkou

kategórie zaradenia témy: poradna, jaké auto koupit, typ vozidla, osobní
pupan
počet príspevkov1
dátum registrácie06.04.2015
Štvrtok 16.07.2015 21:32, koupe ojeteho vozu s aut.prevodovkou
Uvazuji o koupi ojeteho vozu s "automatem".Co me k tomu vede-ucit se nove veci.Predstava motoru benzin 1.8 nebo diesel 2.0,cenove 100-150 tisic,dovezt zvenku.Rocne najedu 20-25000 km.
Co doporucit,diky!
reagovať
nahlásit
sympatico
počet príspevkov54
dátum registrácie04.03.2014
Štvrtok 16.07.2015 22:42, Automat...
Dobrý den, předně doporučím vzít s sebou někoho, kdo automatům opravdu rozumí a pozná jakékoliv anomálie. Pokud do toho vážně nevidíte, nikdy nekupujte vozidlo v automatu sám.

Za další, ověřená historie výměny olejové náplně. Automat, kterému se mění pravidelně olej ( max po 60tkm, já měním vždy po třiceti ) vydrží při správném zacházení věčnost. Pokud je náplň víc jak tři čtyři roky neměněná, ruce pryč. Pokud by to přesto byl dobrý kup, zkontrolovat stav oleje...když má automat vlastní měrku, vzít bílý papír, olej rozmáznout...je-li tmavý, zapáchá, nebo, nedejbože, jsou-li tam prapodivné částečky něčeho, rychle pryč. Pokud měrku nemá, nechat v servisu trochu vypustit a zkontrolovat stejným způsobem. Obecně platí, čím tmavší a více páchnoucí olej, tím déle zanedbaný servis. Řeči o doživotní olejové náplni v automatech jsou pouze a jen trapnou lží značkových servisů...

Kontrola za jízdy. Všechny stupně automat musí řadit hladce. Pokud se rozjíždíte a při nějaké rychlosti, třeba z dvojky na trojku, trojky na čtyřku automat zařadí tak, že se zvednou otáčky, a pak teprve spadnou, je na cestě do věčných lovišť...otáčky vždy musí jít směrem dolů, jakmile vylétávají nahoru a pak padnou, je problém. Automat zdánlivé funguje, neznalý člověk nepostřehne, ale je jen otázkou času kdy automat umře...

Vyzkoušet zpátečku, která musí zapadnout bez rázů a buchnutí, vyzkoušet kick-down - prudké sešlápnutí pedálu plynu až na podlahu. Řazení i v tomto případě musí být hladké, zdravý automat si s tím poradí.

A v neposlední řadě, pokud to převodovka má, vyzkoušet všechny rychlosti v manuálním modu...někdy automat odmítá zařadit poslední převodový stupeň, tzn že třeba řadí jen do čtyřky nebo do pětky nebo do šestky, dle druhu...nedočkavý zákazník pak přehlídne o něco vyšší otáčky a až po čase mu dojde, že ten automat řadí vlastně o jednu rychlost méně...v manuálním režimu se to projeví, nejvyšší rychlost nepůjde zařadit.

Pokud to všechno projde, hned po koupi vyměnit olejovou náplň a po pár tisících kilometrech znovu...dělám to tak vždycky, najezdím spousty km ( okolo 80t ročně ) , kupuji pár let ojetá auta a neznám problém ...

A nevěřit ani nablýskaným autosalonům, minulou sobotu jsem se krutě spálil, když jsem strávil půl noci na cestě do Olomouce do autorizovaného dealerství pro pár let staré Legacy za třista tisíc...krásný kombík, nablýskaný víc jak nové auto...a automat totálně před smrtí. Byla to krásná past, v nádrži palivo na 20km, tak jsem promptně natankoval, vyjel malinko za město a pak zíral a nechápal jak můžou prodávat auto s automatem v takovém stavu...prodejce, co seděl vedle mě naprosto ignoroval cukání automatu a otáčkoměr co tančil lambádu...když jsem pak přidal plyn na křižovatce a z převodovky se ozvala příšerná rána, pokerface mu zmizel....tahle sranda mě stála den života a 830 km z Varů a zpět...pak z papírů vylezlo, že převodovka zlobí od loňského podzimu...akorát se mi o tom zapomněli jaksi zmínit. Takže pozor, ani auto nabízené značkovým autosalonem nemusí mít automat v cajku...

Ještě k Vašemu výběru, automat všeobecně jede hůř jak manuál, pokud se nebavíme o moderním DSG apod. Na rovinu, starší dvoulitrový atmosfera benzín v automatu nebude žádné letadlo, diesel pojede o poznání lépe. Ovšem je otázka, jak na tom bude zbytek vozu, všeobecně starší benzín bude mít menší riziko závad než vrstevník v naftě...Jinak automat v benzínu si člověk užije tak od tří litrů objemu výš...můj první automat byla kdysi v pravěku Toyota Camry 2.5 V6 '88...měla okolo 160 koní a při první jízdě jsem nabyl pocitu, že polovina stádu je už zdechlá...

Z mých zkušeností, což neberte jako dogma, ale čistě můj názor- nejlepší automaty má Honda. Takový Accord 2.4 v automatu je neskutečně příjemné svezení a všechny Hondy co prošly mým životem a mým okolím měli automat vždycky v pořádku...možná náhoda, možná ne...

A klidně bych doporučil Volvo, a to z jediného důvodu, v republice je pár srdcařů, co umí perfektně zrepasovat automaty ve Volvu...on ten Aisin tam není úplně věčný, takže ti kluci mají praxi, všechny automaty už viděli desetkrát a přesně ví co a jak :) což může být plus...pak dáte za běžnou repasi třicet, a nebo, chcete-li auto mít déle, použijí upravený kit , což bude stát sedmdesát tisíc, ale už to bude napořád...kontakty jsou na foru. A taky samozřejmě umí měnit oleje v automatech, a to pořádně, navrtají druhou dírku, automat propláchnou, pak protáhnou závitníkem, zašroubují a máte klid...ale takový luxus umí jen volvo fanoušci, nikdo jiný Vám do převodovky vrtat dírku kvůli lepší výměně oleje nebude :))

Snad jsem Vám aspoň trochu pomohl a držím palce :)
reagovať
nahlásit
zmazaný používateľ
počet príspevkov
dátum registrácie
Štvrtok 16.07.2015 23:39, re:
Dobrý den. Co se týká automatické převodovky, při zkušební jízdě nesmí při řazení škubat nebo vydávat neobvyklé zvuky. Pokud Vám předchozí majitel neprokáže výměnu olejové náplně a filtru v ní, raději dejte od vozu ruce pryč. Repase převodovky stojí řádově desetitisíce. Olejová náplň včetně filtru by se měla měnit po ujetí cca 80 tis. km.
reagovať
nahlásit
tomaskrtek
počet príspevkov983
dátum registrácie18.03.2008
Piatok 17.07.2015 09:18, RE: Automat...
sympatico napísal:
Dobrý den, předně doporučím vzít s sebou někoho, kdo automatům opravdu rozumí a pozná jakékoliv anomálie. Pokud do toho vážně nevidíte, nikdy nekupujte vozidlo v automatu sám.Za další, ověřená historie výměny olejové náplně. Automat, kterému se mění pravidelně olej ( max po 60tkm, já měním vždy po třiceti ) vydrží při správném zacházení věčnost. Pokud je náplň víc jak tři čtyři roky neměněná, ruce pryč. Pokud by to přesto byl dobrý kup, zkontrolovat stav oleje...když má automat vlastní měrku, vzít bílý papír, olej rozmáznout...je-li tmavý, zapáchá, nebo, nedejbože, jsou-li tam prapodivné částečky něčeho, rychle pryč. Pokud měrku nemá, nechat v servisu trochu vypustit a zkontrolovat stejným způsobem. Obecně platí, čím tmavší a více páchnoucí olej, tím déle zanedbaný servis. Řeči o doživotní olejové náplni v automatech jsou pouze a jen trapnou lží značkových servisů...Kontrola za jízdy. Všechny stupně automat musí řadit hladce. Pokud se rozjíždíte a při nějaké rychlosti, třeba z dvojky na trojku, trojky na čtyřku automat zařadí tak, že se zvednou otáčky, a pak teprve spadnou, je na cestě do věčných lovišť...otáčky vždy musí jít směrem dolů, jakmile vylétávají nahoru a pak padnou, je problém. Automat zdánlivé funguje, neznalý člověk nepostřehne, ale je jen otázkou času kdy automat umře...Vyzkoušet zpátečku, která musí zapadnout bez rázů a buchnutí, vyzkoušet kick-down - prudké sešlápnutí pedálu plynu až na podlahu. Řazení i v tomto případě musí být hladké, zdravý automat si s tím poradí.A v neposlední řadě, pokud to převodovka má, vyzkoušet všechny rychlosti v manuálním modu...někdy automat odmítá zařadit poslední převodový stupeň, tzn že třeba řadí jen do čtyřky nebo do pětky nebo do šestky, dle druhu...nedočkavý zákazník pak přehlídne o něco vyšší otáčky a až po čase mu dojde, že ten automat řadí vlastně o jednu rychlost méně...v manuálním režimu se to projeví, nejvyšší rychlost nepůjde zařadit.Pokud to všechno projde, hned po koupi vyměnit olejovou náplň a po pár tisících kilometrech znovu...dělám to tak vždycky, najezdím spousty km ( okolo 80t ročně ) , kupuji pár let ojetá auta a neznám problém ...A nevěřit ani nablýskaným autosalonům, minulou sobotu jsem se krutě spálil, když jsem strávil půl noci na cestě do Olomouce do autorizovaného dealerství pro pár let staré Legacy za třista tisíc...krásný kombík, nablýskaný víc jak nové auto...a automat totálně před smrtí. Byla to krásná past, v nádrži palivo na 20km, tak jsem promptně natankoval, vyjel malinko za město a pak zíral a nechápal jak můžou prodávat auto s automatem v takovém stavu...prodejce, co seděl vedle mě naprosto ignoroval cukání automatu a otáčkoměr co tančil lambádu...když jsem pak přidal plyn na křižovatce a z převodovky se ozvala příšerná rána, pokerface mu zmizel....tahle sranda mě stála den života a 830 km z Varů a zpět...pak z papírů vylezlo, že převodovka zlobí od loňského podzimu...akorát se mi o tom zapomněli jaksi zmínit. Takže pozor, ani auto nabízené značkovým autosalonem nemusí mít automat v cajku...Ještě k Vašemu výběru, automat všeobecně jede hůř jak manuál, pokud se nebavíme o moderním DSG apod. Na rovinu, starší dvoulitrový atmosfera benzín v automatu nebude žádné letadlo, diesel pojede o poznání lépe. Ovšem je otázka, jak na tom bude zbytek vozu, všeobecně starší benzín bude mít menší riziko závad než vrstevník v naftě...Jinak automat v benzínu si člověk užije tak od tří litrů objemu výš...můj první automat byla kdysi v pravěku Toyota Camry 2.5 V6 '88...měla okolo 160 koní a při první jízdě jsem nabyl pocitu, že polovina stádu je už zdechlá...Z mých zkušeností, což neberte jako dogma, ale čistě můj názor- nejlepší automaty má Honda. Takový Accord 2.4 v automatu je neskutečně příjemné svezení a všechny Hondy co prošly mým životem a mým okolím měli automat vždycky v pořádku...možná náhoda, možná ne...A klidně bych doporučil Volvo, a to z jediného důvodu, v republice je pár srdcařů, co umí perfektně zrepasovat automaty ve Volvu...on ten Aisin tam není úplně věčný, takže ti kluci mají praxi, všechny automaty už viděli desetkrát a přesně ví co a jak :) což může být plus...pak dáte za běžnou repasi třicet, a nebo, chcete-li auto mít déle, použijí upravený kit , což bude stát sedmdesát tisíc, ale už to bude napořád...kontakty jsou na foru. A taky samozřejmě umí měnit oleje v automatech, a to pořádně, navrtají druhou dírku, automat propláchnou, pak protáhnou závitníkem, zašroubují a máte klid...ale takový luxus umí jen volvo fanoušci, nikdo jiný Vám do převodovky vrtat dírku kvůli lepší výměně oleje nebude :))Snad jsem Vám aspoň trochu pomohl a držím palce :)

krásně a pravdivě sepsané, klobouk dolů, díky
reagovať
nahlásit
dagosekanny
počet príspevkov6
dátum registrácie14.05.2014
Piatok 17.07.2015 13:29, automat
Pán to opravdu popsal moc hezky,skoro k tomu není co dodat..,jen si myslím,že aut s pravidelnou výměnou oleje v automatu bude opravdu poskromnu,většina běžných uživatelů žije v přesvědčení,že náplň je doživotní..ona je ale jen do konce života toho automatu..,co si pamatuji staré automaty v BMW E34 a MB 124 tak ty byly opavdu bezúdržbové a fungovaly skvěle,bohužel ta doba je dávno pryč..sám jsem skočil na špek BMW 530d E39 automat jsem zkoušel olej čistý vše o.k. a po pár tisících KM v kopci proklouzl při podřazení a byl jsem tam za skoro 40.tis jen ze známosti...takže babo raď...
reagovať
nahlásit
Koloss
počet príspevkov641
dátum registrácie19.09.2008
Piatok 17.07.2015 15:33, RE: Automat...
sympatico napísal:

....
Za další, ověřená historie výměny olejové náplně. Automat, kterému se mění pravidelně olej ( max po 60tkm, já měním vždy po třiceti ) vydrží při správném zacházení věčnost. Pokud je náplň víc jak tři čtyři roky neměněná, ruce pryč.
....

Fakt hezky sepsané, ale mám obavy, že při takových nárocích bude šance na koupi dobrého ojetého automatu malá. Hlavně si myslím, že bude potřeba slevit z toho požadavku na doloženou historii výměn oleje. Byl by to ideální stav, ale myslím, že pro zachování rozumné ceny a hlavně dostatečného výběru se bude muset tazatel spokojit s důslednou kontrolu funkčnosti podle popisu. Ten mi přišel vyčerpávající a pokud jím automat projde, pak je šance, že okamžitá výměna oleje (asi i ta opakovaná) dá dobrý výhled do budoucna.
reagovať
nahlásit
stréc od piva
počet príspevkov652
dátum registrácie23.11.2007
Piatok 17.07.2015 16:21, čr
Osobně neznám nikoho ve svém okolí,kdo pravidelně každý rok mění všechny (opravdu všechny) filtry v autě,v intervalech dodržuje výměny oleje,pravidelně kontroluje dopľňuje klimu,vyměňuje preventivně brzdovou kapalinu a případně mění olej v převodovce (ať už automat či manuál).
(Čest pár vyjímkám z mých známých,kteří své auta opravdu opečovávají)

Ono většina lidí v ČR (soukromých) jezdí stylem,že dokaď to jezdí,tak pokud možno nic není třeba vyměňovat,servisovat....a taky to tak pak v těch bazarech vypadá..
reagovať
nahlásit
Pavlik
počet príspevkov1328
dátum registrácie09.10.2008
Piatok 17.07.2015 16:48, RE: čr
stréc od piva napísal:
Osobně neznám nikoho ve svém okolí,kdo pravidelně každý rok mění všechny (opravdu všechny) filtry v autě,v intervalech dodržuje výměny oleje,pravidelně kontroluje dopľňuje klimu,vyměňuje preventivně brzdovou kapalinu a případně mění olej v převodovce (ať už automat či manuál).(Čest pár vyjímkám z mých známých,kteří své auta opravdu opečovávají)Ono většina lidí v ČR (soukromých) jezdí stylem,že dokaď to jezdí,tak pokud možno nic není třeba vyměňovat,servisovat....a taky to tak pak v těch bazarech vypadá..

Jestli chceš vidět člověka podle prvního odstavce, tak se na mě přijeď podívat . Auta sice nijak zvlášť neopečovávám, ale technice jsem vždy dával to co potřebuje. Všechny filtry, olej a kontrola klimy každých 20 tisíc km (každých cca 7-8 měsíců). Brzdovka, olej v převodovce, rozvody včetně vodní pumpy každých 120 tisíc km (tedy cca každých 3,5 roku). Přesto moje auta s prokazatelnou servisní historií končí v rodině jako dárky, protože jsou s nájezdem 250 tisíc+ prakticky neprodejná.
reagovať
nahlásit
stréc od piva
počet príspevkov652
Piatok 17.07.2015 17:11, RE: čr
Pavlik napísal:
stréc od piva napísal:
Osobně neznám nikoho ve svém okolí,kdo pravidelně každý rok mění všechny (opravdu všechny) filtry v autě,v intervalech dodržuje výměny oleje,pravidelně kontroluje dopľňuje klimu,vyměňuje preventivně brzdovou kapalinu a případně mění olej v převodovce (ať už automat či manuál).(Čest pár vyjímkám z mých známých,kteří své auta opravdu opečovávají)Ono většina lidí v ČR (soukromých) jezdí stylem,že dokaď to jezdí,tak pokud možno nic není třeba vyměňovat,servisovat....a taky to tak pak v těch bazarech vypadá..
Jestli chceš vidět člověka podle prvního odstavce, tak se na mě přijeď podívat . Auta sice nijak zvlášť neopečovávám, ale technice jsem vždy dával to co potřebuje. Všechny filtry, olej a kontrola klimy každých 20 tisíc km (každých cca 7-8 měsíců). Brzdovka, olej v převodovce, rozvody včetně vodní pumpy každých 120 tisíc km (tedy cca každých 3,5 roku). Přesto moje auta s prokazatelnou servisní historií končí v rodině jako dárky, protože jsou s nájezdem 250 tisíc+ prakticky neprodejná.

no právě...když už člověk narazí na opěčované a zachovalé auto,tak má většinou hodně najeto.
Já minulý rok prodával auto s nájezdem (doloženým) 440 000 km a i jako druhý majitel s doloženým papírově každým šroubkem co se měnil to bylo do bazaru neprodejné.Nakonec inzerce na foru značka zabrala.
reagovať
nahlásit
Zdeny60
počet príspevkov1249
dátum registrácie08.09.2009
Piatok 17.07.2015 20:13, RE: čr
stréc od piva napísal:

Tak přije´d ker mně, strejdo,. Já to to ukážu. Na všech autech!!! co jsem kdyměl, sed ělal olej management dle zažitých a k tomu ještě dle výrobcem určených pravidel: motor 8-15tkm včetně naftových LL, u 3MPS po 8tkm. Převodvky dlevýrobce, zejména automaty (1x Superb, 1x Subaru, nyní Infintiti) - vždy servis po 60tkm, u Infiniti navíc loni jsem si zaplatil proplach, abych měl po koupi jistotu.
K tomu všechn yoleje, motor, převodovky, a všehcny vzduchy.
reagovať
nahlásit
ivan2
počet príspevkov118
dátum registrácie11.11.2010
Piatok 17.07.2015 21:03, automat
Moc nerozumim co pana tazatele k automatu vede, protoze automat v mensi kubature nejede, u vetsi kubatury uz jede lip, ale zase zere o poznani vic. Navic vetsi naklady na servis, jak to popisuje sympatico atd. Mel jsem focuse 1.6i v automatu a mondeo 2,5 v automatu. Mondeo mnohem prijemnejsi na jizdu, spotreba 11-12l LPG. To by bylo i ve Vasi cenove relaci. Dovoz z nemecka moc doporucuju, ale bacha, nemci nemeni olej v automatu snad vubec, dle me zkusenosti. Na druhou stranu, to moje mondeo zrejme jezdilo hodne dalnice (coz predpokladam automat docela setri) a olej ani po 200.000km nebyl nejak spinavej nebo kalnej. Na doplneni, nektery servisy maji pristroj na proplachnuti automatu, prej je to mnohem ucinejsi nez jen vypusteni a napusteni oleje. Cenu uz nevim presne, tusim nejak 7000kc.
reagovať
nahlásit
Petr S
počet príspevkov1250
dátum registrácie28.11.2008
Piatok 17.07.2015 23:32, RE: čr
stréc od piva napísal:

Stačí přeci jezdit na garančky do autorizáku, zas tak drahé to není. Na garančkách se mění všechny filtry. Olej v motoru i převodovce. Brzdová, spojková kapalina. Podobně i chladící kapalina apod. Stačí se podívat do manuálu k autu na rozpis úkonů.
reagovať
nahlásit
stréc od piva
počet príspevkov652
Piatok 17.07.2015 23:38, RE: čr
Petr S napísal:
stréc od piva napísal:
Stačí přeci jenom jezdit na garančky do autorizáku, zas tak drahé to není. Na garančkách se mění všechny filtry. Olej v převodovce, brzdová, spojková kapalina. Podobně i chladící kapalina apod. Stačí se podívat do manuálu k autu na rozpis úkonů. Rozumné automobilky mají předepsanou garančku max. po 1 roce nebo 15 tkm.

přiznám se,že jako člověk co přes auta dělá hodně jsem ještě neviděl v žádné servisní knize např."výměna oleje v manuální převodovce".Ať už se jednalo o koncern či japonce...
Většinou je prostě převodovka považována za "bezúdržbovou" a olej doživotní.

Ovšem ať už se zeptáte importéra na přesnou specifikaci slova jaká je živonost konkrétního vozu a s tím související trvanlovist a udržovatelnost konzistence oleje,v ten okamžik začnou držet bobříka mlčení (mlžení).
reagovať
nahlásit
Petr S
počet príspevkov1250
Sobota 18.07.2015 00:00, RE: čr
stréc od piva napísal:
Petr S napísal:
stréc od piva napísal:
Stačí přeci jenom jezdit na garančky do autorizáku, zas tak drahé to není. Na garančkách se mění všechny filtry. Olej v převodovce, brzdová, spojková kapalina. Podobně i chladící kapalina apod. Stačí se podívat do manuálu k autu na rozpis úkonů. Rozumné automobilky mají předepsanou garančku max. po 1 roce nebo 15 tkm.
přiznám se,že jako člověk co přes auta dělá hodně jsem ještě neviděl v žádné servisní knize např."výměna oleje v manuální převodovce".Ať už se jednalo o koncern či japonce...Většinou je prostě převodovka považována za "bezúdržbovou" a olej doživotní.Ovšem ať už se zeptáte importéra na přesnou specifikaci slova jaká je živonost konkrétního vozu a s tím související trvanlovist a udržovatelnost konzistence oleje,v ten okamžik začnou držet bobříka mlčení (mlžení).

U Mazdy 6 mi olej v převodovce v autorizáku měnili v 80 tkm. Ta měla servisní interval 20 tkm nebo 1 rok a olej v převodovce se měnil na 4. garančce.

Koukám do servisky od Toyoty... Píšou Olej v manuální převodovce a předním diferenciálu (pokud je jím vozidlo vybaveno) - kontrola každé 4 roky / 60 000 km.

Je fakt, že je to kontrola a ne výměna. Předpokládám že pokud olej nebude v pořádku a zákazník nebude proti, tak ho navrhnou vyměnit. Ostatně je to pro ně kšeft.
reagovať
nahlásit
tomaskrtek
počet príspevkov983
Sobota 18.07.2015 09:46, RE: čr
Petr S napísal:
stréc od piva napísal:
Petr S napísal:
stréc od piva napísal:
přiznám se,že jako člověk co přes auta dělá hodně jsem ještě neviděl v žádné servisní knize např."výměna oleje v manuální převodovce".Ať už se jednalo o koncern či japonce...Většinou je prostě převodovka považována za "bezúdržbovou" a olej doživotní.Ovšem ať už se zeptáte importéra na přesnou specifikaci slova jaká je živonost konkrétního vozu a s tím související trvanlovist a udržovatelnost konzistence oleje,v ten okamžik začnou držet bobříka mlčení (mlžení).
U Mazdy 6 mi olej v převodovce v autorizáku měnili v 80 tkm. Ta měla servisní interval 20 tkm nebo 1 rok a olej v převodovce se měnil na 4. garančce.Koukám do servisky od Toyoty... Píšou Olej v manuální převodovce a předním diferenciálu (pokud je jím vozidlo vybaveno) - kontrola každé 4 roky / 60 000 km.Je fakt, že je to kontrola a ne výměna. Předpokládám že pokud olej nebude v pořádku a zákazník nebude proti, tak ho navrhnou vyměnit. Ostatně je to pro ně kšeft.

problém je že v autorizáku jsou ti schopní kontrolu/výměnu naúčtovat a ani jedno neudělat
reagovať
nahlásit
brin
počet príspevkov727
dátum registrácie28.03.2011
Sobota 18.07.2015 18:23, Prius
Šel bych po Priusu. Je to automat, ale podobnými neduhy netrpí, je v podstatě nezničitelný. Ostatně většina hybridů od Toyoty je na tom se spolehlivostí dost dobře. Podle mě dnes nejlepší volba s automatem.
reagovať
nahlásit
Petr S
počet príspevkov1250
Nedela 19.07.2015 00:29, RE: čr
tomaskrtek napísal:
Petr S napísal:
stréc od piva napísal:
Petr S napísal:
stréc od piva napísal:
U Mazdy 6 mi olej v převodovce v autorizáku měnili v 80 tkm. Ta měla servisní interval 20 tkm nebo 1 rok a olej v převodovce se měnil na 4. garančce.Koukám do servisky od Toyoty... Píšou Olej v manuální převodovce a předním diferenciálu (pokud je jím vozidlo vybaveno) - kontrola každé 4 roky / 60 000 km.Je fakt, že je to kontrola a ne výměna. Předpokládám že pokud olej nebude v pořádku a zákazník nebude proti, tak ho navrhnou vyměnit. Ostatně je to pro ně kšeft.
problém je že v autorizáku jsou ti schopní kontrolu/výměnu naúčtovat a ani jedno neudělat

Je to možný. V červnu jsem byl na garančce (na první kdy se toho moc nedělá) a zkontroloval po tom aspoň čistotu oleje. Byl jak nový. Tak minimálně tohle neošidili stylem vypustím půlku a doleju. Dřív jsem kontroloval jestli skutečně vyměnili kabinový, příp. i filtr vzduchu motoru a vždy to bylo OK, tak už to teď neověřuju. Snad to těm servisům nestojí za to šidit v řádech pár set Kč a riskovat ztrátu důvěry a možná i vyřazení z dealerské sítě.
reagovať
nahlásit
PetrT
počet príspevkov1076
dátum registrácie24.05.2009
Nedela 19.07.2015 00:58, RE: čr
To nekrade servis ale v naprosté většině ten konkrétní mechanik. Ušetřené díly prodá na melouchu.
Je to všude, napříč značkama.

reagovať
nahlásit
Zdeny60
počet príspevkov1249
dátum registrácie08.09.2009
Nedela 19.07.2015 06:34, Výměna oleje v MT - pro strejdu
stréc od piva napísal:

přiznám se,že jako člověk co přes auta dělá hodně jsem ještě neviděl v žádné servisní knize např."výměna oleje v manuální převodovce".Ať už se jednalo o koncern či japonce...
Většinou je prostě převodovka považována za "bezúdržbovou" a olej doživotní."

Tak až budeš mít chvíli, vemi si servisku od Subaru a počti si. Nebo si nechej předložit servisní plán. A tam se dočetš, že výrobce předepisuje výmětu v MT nejen v manuálu, ale je pro ni kolonk a i v SK a každý servis Subaru má servisní plán po 15tkm a v 60/12/180/240 je předepsána výměna oleje v MT. A každý - slušný - servis SUbaru se tím řídí jako Biblí. To mi zase věř.
Asi ještě holt neděláš auta dost dlouho...

Pro Pupana:

AT je příjemná věc do města, do kolon a do hustého provozu. Mimo tyto situace postrádá jakýkoliv smysl. Zvyšuje spotřebu, zvyšuje riziko nákladné opravy, zvyšuje cenu pravidelného servisu, ubírá na dynamice a výkonu auta, auto si řadí podle sebe, ne podle řidiče (i když čest výjimkám).
Je to věc, na kterou si lehce zvykneš a pak ji oceníš, ale auto s AT je odtažité na rozdíl od MT. 1,8 je naprosté minimum, protože třeba Avensis nebo Auris s 1,6!!! je tragedie. Pokud automat, tak bych se paradoxně poohlédnul u slabších výkonů po DSG, ale kup auta s DSG je sázka do loterie. Chce to dokonla promyslet a za svoji osobu, když automat, tak u silného benzínu, kde už to na litru nebude záležet, nebo opravdu tam, kde jezdíš ve velkých městech převážnou většinu tratí a nepotřebuješ trhat asfalt. Jinak bych volil MT.
reagovať
nahlásit
tomaskrtek
počet príspevkov983
Nedela 19.07.2015 10:27, RE: čr
PetrT napísal:
To nekrade servis ale v naprosté většině ten konkrétní mechanik. Ušetřené díly prodá na melouchu. Je to všude, napříč značkama.

přesně tak, bohužel je to v lidech, někteří to mají zakódované že i kdyby měli ukrást jen toaletní papír tak ho ukradnou pro ten pocit že mají něco zadarmo. specifická vlastnost našeho národa, obávám se. pravděpodobně poznamenání 40 roky socialismu. i když mě to udělal dvacetiletej kluk kterej socík sotva pamatuje, ve značkovém servisu. donesl jsem v krabici pět litrovek oleje a filtr, i když vím že náplň mám jen 3.9 litru. no nevrátili mi ten pátý litr, borec je měl v autě všechny i s krabicí, nalil mi tam jejich-tedy svůj ušetřený-naštěstí stejný Castrol ale sudový a litrovky stopil, kdyby jednu vrátil tak nic neřeším, takhle jsem se ozval a chtěl vidět prázdné láhve. příště už tam nebyl.
reagovať
nahlásit
1 2

aktualizovať
túto tému sledujete

prestať sledovať túto tému
Nahlásit nevhodný příspěvek
jméno a příjmení:
e-mail:
Toto oznámení je činěno ve smyslu čl. 16 nařízení EU č. 2022/2065, o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES (DSA).
Oznámení podávám, protože se domnívám, že příspěvek:
porušuje obecně závazný právní předpis
porušuje Všeobecné obchodní podmínky internetových stránek tipcars.com
Odesláním tohoto oznámení potvrzuji, že se v dobré víře domnívám, že informace a tvrzení v něm obsažené jsou přesné a úplné.

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2026, všetky práva vyhradené.