sympatico napísal:
Dobrý den, předně doporučím vzít s sebou někoho, kdo automatům opravdu rozumí a pozná jakékoliv anomálie. Pokud do toho vážně nevidíte, nikdy nekupujte vozidlo v automatu sám.Za další, ověřená historie výměny olejové náplně. Automat, kterému se mění pravidelně olej ( max po 60tkm, já měním vždy po třiceti ) vydrží při správném zacházení věčnost. Pokud je náplň víc jak tři čtyři roky neměněná, ruce pryč. Pokud by to přesto byl dobrý kup, zkontrolovat stav oleje...když má automat vlastní měrku, vzít bílý papír, olej rozmáznout...je-li tmavý, zapáchá, nebo, nedejbože, jsou-li tam prapodivné částečky něčeho, rychle pryč. Pokud měrku nemá, nechat v servisu trochu vypustit a zkontrolovat stejným způsobem. Obecně platí, čím tmavší a více páchnoucí olej, tím déle zanedbaný servis. Řeči o doživotní olejové náplni v automatech jsou pouze a jen trapnou lží značkových servisů...Kontrola za jízdy. Všechny stupně automat musí řadit hladce. Pokud se rozjíždíte a při nějaké rychlosti, třeba z dvojky na trojku, trojky na čtyřku automat zařadí tak, že se zvednou otáčky, a pak teprve spadnou, je na cestě do věčných lovišť...otáčky vždy musí jít směrem dolů, jakmile vylétávají nahoru a pak padnou, je problém. Automat zdánlivé funguje, neznalý člověk nepostřehne, ale je jen otázkou času kdy automat umře...Vyzkoušet zpátečku, která musí zapadnout bez rázů a buchnutí, vyzkoušet kick-down - prudké sešlápnutí pedálu plynu až na podlahu. Řazení i v tomto případě musí být hladké, zdravý automat si s tím poradí.A v neposlední řadě, pokud to převodovka má, vyzkoušet všechny rychlosti v manuálním modu...někdy automat odmítá zařadit poslední převodový stupeň, tzn že třeba řadí jen do čtyřky nebo do pětky nebo do šestky, dle druhu...nedočkavý zákazník pak přehlídne o něco vyšší otáčky a až po čase mu dojde, že ten automat řadí vlastně o jednu rychlost méně...v manuálním režimu se to projeví, nejvyšší rychlost nepůjde zařadit.Pokud to všechno projde, hned po koupi vyměnit olejovou náplň a po pár tisících kilometrech znovu...dělám to tak vždycky, najezdím spousty km ( okolo 80t ročně ) , kupuji pár let ojetá auta a neznám problém ...A nevěřit ani nablýskaným autosalonům, minulou sobotu jsem se krutě spálil, když jsem strávil půl noci na cestě do Olomouce do autorizovaného dealerství pro pár let staré Legacy za třista tisíc...krásný kombík, nablýskaný víc jak nové auto...a automat totálně před smrtí. Byla to krásná past, v nádrži palivo na 20km, tak jsem promptně natankoval, vyjel malinko za město a pak zíral a nechápal jak můžou prodávat auto s automatem v takovém stavu...prodejce, co seděl vedle mě naprosto ignoroval cukání automatu a otáčkoměr co tančil lambádu...když jsem pak přidal plyn na křižovatce a z převodovky se ozvala příšerná rána, pokerface mu zmizel....tahle sranda mě stála den života a 830 km z Varů a zpět...pak z papírů vylezlo, že převodovka zlobí od loňského podzimu...akorát se mi o tom zapomněli jaksi zmínit. Takže pozor, ani auto nabízené značkovým autosalonem nemusí mít automat v cajku...Ještě k Vašemu výběru, automat všeobecně jede hůř jak manuál, pokud se nebavíme o moderním DSG apod. Na rovinu, starší dvoulitrový atmosfera benzín v automatu nebude žádné letadlo, diesel pojede o poznání lépe. Ovšem je otázka, jak na tom bude zbytek vozu, všeobecně starší benzín bude mít menší riziko závad než vrstevník v naftě...Jinak automat v benzínu si člověk užije tak od tří litrů objemu výš...můj první automat byla kdysi v pravěku Toyota Camry 2.5 V6 '88...měla okolo 160 koní a při první jízdě jsem nabyl pocitu, že polovina stádu je už zdechlá...Z mých zkušeností, což neberte jako dogma, ale čistě můj názor- nejlepší automaty má Honda. Takový Accord 2.4 v automatu je neskutečně příjemné svezení a všechny Hondy co prošly mým životem a mým okolím měli automat vždycky v pořádku...možná náhoda, možná ne...A klidně bych doporučil Volvo, a to z jediného důvodu, v republice je pár srdcařů, co umí perfektně zrepasovat automaty ve Volvu...on ten Aisin tam není úplně věčný, takže ti kluci mají praxi, všechny automaty už viděli desetkrát a přesně ví co a jak :) což může být plus...pak dáte za běžnou repasi třicet, a nebo, chcete-li auto mít déle, použijí upravený kit , což bude stát sedmdesát tisíc, ale už to bude napořád...kontakty jsou na foru. A taky samozřejmě umí měnit oleje v automatech, a to pořádně, navrtají druhou dírku, automat propláchnou, pak protáhnou závitníkem, zašroubují a máte klid...ale takový luxus umí jen volvo fanoušci, nikdo jiný Vám do převodovky vrtat dírku kvůli lepší výměně oleje nebude :))Snad jsem Vám aspoň trochu pomohl a držím palce :)
krásně a pravdivě sepsané, klobouk dolů, díky