citácia:
reakce na: Seyonne, 24.01.2019 11:58 (Zdravím,Je to tu oblíbené téma ...)
Ahoj, zatím bych vůbec nebral naftu. Kazí se i koncernové TDI, klidně i novější 1.6 TDI, kde kamarád při 180tis.km měnil vstřiky.
V podstatě máš slušný výběr a z kombíků bych zkusil tohle:
VW Golf Variant VI 1.6 MPI - za mě asi nejlepší volba Na běžné ježdění vystačí i motor 1.4 MPI. Velmi dobrá antikorozní ochrana, pohodlný bezpečný kombík,dobře odhlučněný.
Ford Focus II kombi 1.6 Duratec 74kw facelift 2008+ - je trochu hlučnější na dálnici, ale jde o robustní techniku. Není špatný ani 1.6 Ti-VCT 85kw. Odolnost podvozku je příkladná, má větší světlou výšku. Na Focusu II je ale znát věk - nepolstrované dveře z tvrdého plastu, horší odhlučnění, zastaralý interiér, který se nemůže rovnat s Golfem VI, pedál spojky nejde tak lehce jako u konkurence. Je to spíše "chlapské" auto s poctivou technikou. Za mě si myslím, že na Golf VI ztrácí o nemalý kus a je nyní trochu předražený.
R. Megane III Grandtour 2009+, brát co nejnovější

I když motor 1.6 74kw je docela nezničitelný, je lepší vzít složitější 81kw s 6 kvaltem, protože je tichší na dálnici. Bohužel 74kw se na dálnici vyloženě nehodí, je hlučný a to hodně. Jinak Megane 3 má sice své mouchy(mechanika otevírání okna, koroze výfuku, méně odolný podvozek, zatékání do kufru), ale všechno se dá v rozumné ceně opravit, pokud se vyhneš orig. servisu a dílům. Ono dnes i druhovýroba může být kvalitní. Obecně ale platí že Golf a Focus mají kvalitnější díly, co více vydrží. Jako hlavní výhodu Megane vidím, že jde koupit docela levně pěkný kus, je to vůz opravdu velmi pohodlný, má velký rejd a v kombíku je prostorný i vzadu s dobrým kufrem. Co mi asi nikdo neuvěří - podvozek snese i sportovní jízdu a je zábavný, včetně jedovatých brzd

Opel Astra J kombi 2010+ 1.4 74kw - tenhle kombík bych volil hned po Golfu VI, motor je sice pro kliďase, ale jako celek velmi povedený vůz, kultivovaný a pohodlný. Bohužel cena je mírně nad 150tis.kč, ale určitě se projeď. Ono je rozdíl, když v mírně hučícím Focusu nebo Meganu vezeš děti na výlet a nebo v tichu si ševelíš v Golfu či Astře. Děti budou rozhodně spokojenější

Honda Civic 1.4//1.8 ben. 2006+ - proč tady dávám Hatchback? Protože 420l není málo a má hodně blízko k Focusím 450l

Co dodat je to skvělý vůz, japonec se vším všudy, tj. velmi odolnou technikou, ale dražšími díly. Ne všechny ale musíš kupivat originál. Motory snesnou s přehledem 400tis.km, takže výhodou může být výběr kusů v dobrém stavu, ale s více najetými km.
Jinak ale platí - projeď si vozy, dnes s tím žádný slušný autobazar nedělá problémy. Mě se zatím nejvíce oplatilo nejdříve projít nabídky ojetin přímo u dealerů značky, občas je tam vůz s jasnou historií a ve velmi dobrém stavu, což je poklad v koloritu českých bazarů