citácia:
reakce na: eggista, 31.12.2020 15:37 (Zdravím odborníkov a znalcov. ...)
Ahoj, odolný dálniční křižník je pro mě Ford Mondeo 2.0 TDCi, ještě lepší je 2.2 TDCi, ale u něj bude spotřeba prostě 7l a basta. Ber ročníky 2013-2015, ty se osvědčily.
Pokud máš rád VW group, chybu neuděláš s Passatem 2.0 TDCi, ale jsou tam dvě pasti:
- EGR ventil (není tak drahý a hlavně řešení je promazat u něj mechaniku spec. mazadlem)
- karbonizace zvihátek vent., které kaskádou jevů můžou způsobit až zapadnutí ventilu do válce a to je konečná motoru. Po koupi prostě nechej vyměni sadu zdvihátek a vahadel + rozvody a máš klid dalších 200tis.km! Pokud teda budeš měnit olej poctivě co 15tis.km.
Se stejným motorem je skvělá i Audi A6 Avant, ale cený letí už pak nad 300tis.kč, nicméně chybu tímto vozem neuděláš.
A můj tajný tip? To je Peugeot 508 2.0 HDI cca 2016+. Skvělý motor, kufr téměř bez schodu, a vlastně kolem 300tis.kč lze sehnat i ročníky 2017. U 508 maximálně praskne pružina, ale jinak žádná zrada se nekoná. Má jej můj kamarád už así 3. rokem a překvapivě je to v daném objemu motor, co to s přehledem konkuruje 2.0 TDI 110kw i podobnému Fordímu 2.0 TDCi