Začnu otázkou: kde lidi furt chodí na to, že Mazdy hnijou?
A k výběru: Oktávku bych vyloučil hned jako první - předražené všechno. KOmfort jízdy na pováženou (sice 10tkm za rok se dá odejt i v žebnřiňáku, ale vím, o čem mluvím. Měl jsem je, máme je v práci a žel s nimi musím čas od času jet delší trasu. (K cestě přidávám čtvrhodinu na relaxci po jízdě). Aut jsem vlastnil asi 22, možná víc, z toho 4 vozy byly ŠKoda (2x Octavi, 1xFabia, 1xSuperb) z celé množiny je Škoda suverenně nejdražší na servis a člověk platí i za pozdravení.
Vajádřím se ik Fordům: měl jsem Sierra, Sierra Cosworth, Pumpa, Focus a i Fiestu, otce vlastnil Focus a Mondeo. Byly to jak benzíny, tak dýzly (Focus 1,8TDDI). Suverenně nejlevnější na servis, proti Oktávce má Focus o třídu lepší jízdní vlastnosti. pravda, závady byly specifické a náhodné - zejména elektrika si ve Fordech občas vymýšlí nesmyslné potíže, ale naštěstí levně opravitelné. nejvíce byl se přiklkáněl k Mondeu. proč? Mohu hovořit o autě, které máme doma. Otcovo Mondeo z roku 2006 má dnes 10 let. Nikde ani náznak koroze - auto stojí venku, bylo dovezeno z Německa, takže o původu se moc neví. Ale - mimodoplnění klimy a občas se neodemykajících PP dveří auto nemělo závadu. Otec má 1,8i 92kW ave stařeckých rukách to auto jezdí za 7,5 litrů. Komfort jízdy je opět o světelené roky před OktáviíI, II a možná i III. Řízení je prostě řízení, podvozek vynikající. To auto stálo před 3 lety asi 160 tisíc, to samé se dnes dá sehnat za 100-120 tisíc korun. Protože nabídka v 1,8 je velmi slušná (nesjou dvoulitry), dá s evybrat auto nebořené a relativně malým nájezdem. Chce li majitel mít auto 7 let x 10-13tkm, najede cca 70-90tkm za tu dobu. Sežene li vůz s cca 120-150tkm (jsou takové a u Fordů se to dá lehce ověřit), pak do 220-250tkm nebude mít zásadní potíž. Rozvody - 3000Kč. Brzdy druhovýroba 2500Kč... Krááááása. A ještě mu zbyde na dovolenou.
Oktávku ani za nic.
K Focusu: to samé, co o MOndeu. Motor 1,6i je jasný držák, který nemá příliš moc chyb. Auto jako celek jena cestování slušné, neměří li pán zrovna 2,2m. Kufr obstojí i pro rodinu. SPotřeba 6-7/100. Paradoxně dýzl 1,8TDDI jezdil za 5,5-6 nafty.
Ještě bych nevynechal Megana. Nedoceněná značka renault (o důvodech toho se zmiňovat radši nebudu), proto se krásný megan s 1,6i dá sehnat za pár kaček. S tímto autem mám dostatek zkušeností, protože v bývalé firmě jsem jezdil se šefovou 1,6 z roku 2006. To auto neznalo servis-sand občas se vymenil olej, jinka trpělo jako zvíře. Přesto se dožilo krásných 220tkm, než ho zabavila exkuce

Parádní svezení s francouzským komfortem a za velmi přijatelnou spotřebu. Nehnije, oborvský kuft a dokonce i prostor vzadu - já měřím 1,86 a vzdau jsem měl královské pohodlí. Dražší servis Renault prpti Fordu (klimakompresor 35tCZK - ten jsme byl měnit a vím, kolik jsem platil).