tomaskrtek napísal:
nepřihlášený uživatel napísal:
Dobrý den,před časem jsem byl firmou alokován na jiné pracoviště a jako jeden z \"motivačních bonusů\" k přesunu mi nabídli proplácení cestovních náhrad. Spočítal jsme si, že se mi vyplatí prodat své naftové auto a pořídit si benzinové auto a provozovat ho na ethanol (palivo, servis... vs. cestovní náhrady). Samozřejmě s patřičnou profesionální úpravou.V rodině máme 4 Peugeoty 1.6HDi (207, 307, 2x 5008) a všechny šlapou navzdory kritickým recenzím absolutně bez problémů. Proto i moje další auto bude znova Peugeot. Nejvíce by mým požadavkům vyhovoval P308 SW po faceliftu tedy cca rok 2011 a novější. Vím že 1.6 bez turba měla problémy s rozvodovým řetězem, který se musí každých cca 50tis km měnit. Jak je nákladná tato výměna? Dále je pak citlivý tento motor na kvalitu paliva - tedy jak by se tento motor popral s případnou přestavbou na ethanol? Neproběhla po faceliftu vozu úprava i tohoto motoru, tzn. problémové řetězy už byly vyřešeny? Trpí motor ještě jinou kritickou poruchou?Díky za odpovědiLukáš
kupte si klasický atmo benzín bez přímovstřiku, dejte ho do plynu a skutečně ušetříte, s vaším nájezdem min. 1.500,-/měsíčně resp. 1Kč/Km. nevím do kdy dělal Peugeot dvoulitr co se dával mj. do 406, má ho v ní známý a 300.000km s LPG v pohodě. tedy motor, zbytek auta už moc ne

tedy pokud chcete zůstat věrný značce...
100% Souhlas - 2,0L benzín dávající se ještě do facelift 307 je old school, prověřená jednotka typu EW je víceméně evoluce starých 1,9 XU známých ze 405 a 205... Přežije i 500000km, přežije LPG, přežije i E85..
Na VTI i THP bych rozhodně zapomenul, rozvody mají pokud vím stejné, a zakarbonováváním i rozštelováním časování trpí taky oba. Jen u THP to přeplňování mnohonásobně urychlí.
Nehledě na to že si nejsem jist, zda se vyrábí solidní E85 sady pro přímý vstřik..
Jinak osobní zkušenost - Takovou lepší přestavbovou sadu, profesionálně nastavenou na emisní mašině, legálně zapsanou v TP, reagující na teplotní čidlo s 3 režimy obohacování na E85 mám v P206SW 1,6 16V přes 2,5 roku. Podle cen kupuju benzín v Benziny, nebo Shellu (spotřeba u Shellu vychází navzdory recenzím u obyč naturalu o 0,2L menší než u Benziny). Každopádně dlouhodobá spotřeba benzínu u tohoto motoru a těchto čerpacích stanic je 7-7,3L / 100km, při použití VIFu 6,8-7L / 100km.
U E85 je větší rozptyl podle čerpací stanice (po půlroce zkoušení jsem dospěl k jedné z Plánice u KT) - od 9,5L / 100km až k těm 8-8,5 L / 100km z Plánické. Při aditivaci VIFem klesla spotřeba u E85 na 7-7,5L / 100km.
Ceny benzínu i E85 během posledních 2,5 let docela kolísaly, při poklesu cen benzínu na cca 30kč E85 ztrácí smysl. Můžete si spočítat při těchto konkrétních spotřebách na kolik vychází 1km při různých palivech a jak moc a kdy vůbec se E85 vyplatí.
Nazávěr dodám, že vše je měřeno na tomto 1 konkrétním vozidle, každou nádrž podle počítadla km a podle načerpaného paliva (jestli u čerpaček nemají správně zkalibrováno, to nezaručím..). Palubní PC neřeším, proměřuje. Režim jízdy 2,5roku stejný, 20+20km práce, výlety, atd cca 19000km / rok.