Utorok 17.06.2025 09:25,
Jaké auto, co dělat - prosím o radu - diskuze, zamyšlení
Ahoj všem, ani nevím, zda si zde jdu pro radu a nebo se jen "vybrečet", postěžovat si, ulevit si.
Abych to vzal popořadě... někdy v roce 2017 jsem si pořídil VW Passat Alltrack, 2.0 TDi, 103 kw. Byl to dovoz z Německa a r.v. 2013 s nájezdem 130.000 km. Asi po 4 měsících jsme u něj musel nechat opravit manuální převodovku, kde odešlo nějaké ložisko! Pak už jen nějaké běžné opravy a údržba. Auto tehdy vyšlo na nějakých 350.000 Kč.
Loni jsme měl u tohoto Passatu najeto asi 270.000 km a prasklo mi turbo, nasálo olej do motoru a ten se odporoučel a dle 2 známých mechaniků už se oprava nevyplatila, tak šel do světa jako nepojízdné auto.
Od té doby jsem sháněl něco jiného. A jelikož jsme před 2 roky dostavěli dům, tak peněz zas nebylo úplně moc, navíc jsme potřebovali druhé auto i pro manželku. Proto jsme jí pořídili VW Golf kombi 4x4 1.6 TDi s nájezdem 150.000 km, r.v. 2015 za 220.000 Kč, taky to byl dovoz z Německa. I tenhle Golf jezdí parádně a je v úžasném stavu.
No a já jsem sháněl něco v podobném stylu jako předchozí Alltrack, až jsem nakonec vzal Octávku v kombi, 2.0 TDi, 110 kw, 4x4, r.v. 2013 s nájezdem 160.000 km, opět dovoz z Německa. Prodejce, resp. obchodník starší pán, důvěryhodný. Auto jsme si projel jen po obecních cestách, prohlédl si ho, spoje a šrouby tak na první pohled se zdálo vše OK, skla původní. Asi po 14 dnech jsem jel po dálnici a slyšel nějaký hluk zespoda auta. Jel jsme k mechanikovi a ten mi řekl, že je problém buď v silentblocích motoru nebo haldexu, ale spíš ten haldex. Volám prodejci. Ten nejprve, že se na opravě bude podílet, ale pak mě poslal někam a přestal komunikovat. Asi každý ví, jakou má kupující v ČR, ale i jinde možnost se v tomto případě bránit. Nakonec jsem zjistil, že i celá pravá strana byla lakována a některé hodnoty laku byly u se tmelením. Takže jsem dal auto do bazaru s tím, že chci, aby kupující u všech těchto věcech věděl. Úlet 35.000 Kč se kterým už tak nějak počítáte.
Dostal jsme peníze a začal hledat znova. Denně na netu a v inzerátech. Peklo. Přestává vás to bavit.
Nakonec jsem objevil Superba, stejný motor jako u výše uvedeného Alltracka, r.v. 2013, kombi, první majitel, plná servisní historie ověřená přes známého u autorizáku, prodejce opravdu velmi solidní. Vše doložil vysvětlil. Nicméně jsem si už objednal kontrolu auta. Až na kosmetiku a teplotní čidlo vše OK, auto opravdu v dobré kondici. Cena 220.000 Kč. Koupil jsem.
Auto jezdí pořád skvělě, hodnota dle diagnostiky na DPF filtru cca 50mg u auta 12 let starého!!! Super.
JENŽE... opět se mi začal ozývat nějaký hluk zespoda auta. Když jedu na pětku nebo šestku okolo 90-100 km/h bez plynu a šlápnu více na plynový pedál (děje se to hlavně ve chvíli, kdy už je auto plně zahřáto a venku je tepleji), tak se ozývá zespodu auto směrem do kabiny velmi výrazný hluk. Jakmile pustím plynový pedál, hluk přestane. Když je nebo bývalo ještě před měsícem chladno, tak se to prakticky neprojevovalo.
Do toho mi přijde, že když jedu po obecní cestě, která má drobné nerovnosti, tak při jejich přejíždění mi přijde, jako by Superb snad neměl ani tlumiče. Je hodně tvrdý. Navíc, když sednu do sedaček manželčina Golfu, tak to je jako do peřin, v Superbu je to jako na židli!!! Jako bych jezdil s povozem v 16. století a ne s tím nejlepším od Škody.
Chápu, že když člověk nemá zrovna v danou chvíli cash na nové auto nebo nějaké hodně zánovní, tak asi nemůže čekat zázraky, ale tak nějak už nevím, co si s tím počít. Jako chlap od auta mimo jiné očekávám, že budu mít z ježdění radost, že když si sednu do auta, tak se budu trochu cítit jako kluk, co má hračku a ježdění ho pořád baví. S Alltrackem jsem ten pocit měl po celou dobu, i když už byl starší. Se Superbem ten pocit rozhodně nemám a začínám po 4 měsících od koupě opět uvažovat o prodeji.
Jenže co jiného by si člověk za částku okolo 220-250.000 Kč měl koupit?! Ještě starší a s vyšším nájezdem nějakou Audi? Měl jsem kdysi i 2x Audi A6, ale to byly starší kousky. Nebo jít do nějakého SUV, třeba nějakého JEEPa, který by se mi líbil?
Momentálně nemám víc, abych si mohl připlatit a tak zcela jednoznačně chápu, že nemůžu chtít hodně muziky za málo peněz.
Proto taky asi ten úvod, že i když bych chtěl nějakou radu, tak je mi jasné, že nemůžu z hov.na uplést bič. Přece jen ale poprosím o případné rady, co by jste dělali, jakou cestu by jste zvolili? Na samotný závěr jen napíšu, že nájezd mám okolo 20.000 km ročně a vyžaduji pohon všech kol, protože jsme velkou část roku různě na horách a v kopcích.
Díky všem za rozumnou, věcnou a inteligentní debatu a třeba se i někdo další podělí o své podobné zkušenosti nebo řešení! Moc díky!!!
reagovať
nahlásit