Utorok 21.01.2014 11:50,
Existuje vůbec takové auto?
Dobrý den,
vybírám auto na denní používání a zadal jsem si několik kritérií, ze kterých bych nerad slevil, respektive dělal nějaké kompromisy. Jak se však dívám po trhu s ojetými automobily, zatím žádný vyráběný vůz nesplňuje všechny body, které jsou pro mne důležité. Ročně najedu cca 20 tis. km stylem každý pracovní den 10km a jednou týdně přesun po dálnici 400km.
Zde jsou jednotlivé body:
1) Karoserie: Jezdím většinou sám, zadní sedačky (a tedy i dveře) prakticky nepotřebuju, často však vozím sportovní vybavení (kolo, golfové hole, lyže), proto je nutná výklopná záď, kombi nechci.
2) Motor: Benzínový agregát okolo 2 litrů objemu, bez zbytečných \"kurvítek\" (turbo, ERG, setrvačníky apod.), zkrátka motor z doby, kdy konstruktéři plnili přání řidičů, ne Evropské komise.
3) Převodovka: Manuální, ideálně 6 rychlostní, nebo 5 rychlostní s dlouhým dálničním stupňem (nevěřili byste, kolik RPM točí při dálniční rychlosti některé japonské hatchbacky, viz. Toyota Auris). 4x4 nevyužiju.
4) Interiér: Podmínkou jsou sportovněji střižené sedačky (nesnáším gauče, ze kterých v levé zatáčce odcestuji ke spolujezdci), nastavitelná loketní opěrka (mnoho vytipovaných aut jí nemá ani za příplatek, např. Seat Leon), tempomat (mnohdy nedostupný pro benzínové motorizace asijské provenience, např. Kia pro cee\'d), rádio s USB či alespoň AUX, velice přehledné budíky, rychloměr ideálně ve stylu Saab 9-5 do r.v. 2005 (mnoho jinak povedených aut má naprosto chaotické ciferníky viditelné možná tak lupou, viz. Mini Clubman). Drobnosti jako klima, vyhřívané sedačky a kožený volant jsou většinou řešitelné výběrem nějakého z vyšších stupňů výbavy.
Rozpočet na ojetinu mám cca 7000,- € + následný servis, nerad bych jezdil v něčem starším jak r.v. 2006, auto bych si nechal minimálně 4-5 let, image značky nehraje roli a nebráním se ani nějaké exotice (parkuji na ulici a raritní značky, narozdíl od VAG, zloděje příliš nelákají).
reagovať
nahlásit