0
späť

diskuze k tématu: Auto pro začátečníka - plečku nebo Rollse?

kategórie zaradenia témy: poradna, jaké auto koupit, typ vozidla, osobní
Dinosaurus REX
počet príspevkov9
dátum registrácie30.09.2015
Streda 30.09.2015 00:26, Auto pro začátečníka - plečku nebo Rollse?
Zdravím, jaké auto byste doporučili někomu hned po autoškole? Je mi 26 let a řidičák si teprve budu dělat, ale mám potřebu si vše přehnaně plánovat a chci si ujasnit alespoň jednu věc - má cenu kupovat dražší auto hned po autoškole? V příštích deseti letech jsem ochoten do auta dát zhruba 300 000 (počítám koupi a údržbu) a tak z toho mála co jsem zjistil mám buď možnost koupit nějakou levnou ojetinu s tím, že si časem pořídím něco lepšího a u té první mi nebude vadit když se odře, nebo kupovat něco dražšího a riskovat že to někde přebrousím. Co byste spíš kupovali vy?

Jako levnější variantu jsem přemýšlel o nějaké fabii za 50k (v práci od kolegů slyším jen že první auto by měla být šunka kterou můžu zbourat), zase tady se často dočtu že auto za 50 akorát čeká na smrt.

Každopádně chci něco spolehlivého a v dobrém stavu. Za nevědomou tupost mého dotazu se předem omlouvám.
reagovať
nahlásit
bitner
počet príspevkov216
dátum registrácie19.06.2012
Streda 30.09.2015 11:56, RE: Auto pro začátečníka - plečku nebo Rollse?
Dinosaurus REX napísal:
Zdravím, jaké auto byste doporučili někomu hned po autoškole? Je mi 26 let a řidičák si teprve budu dělat, ale mám potřebu si vše přehnaně plánovat a chci si ujasnit alespoň jednu věc - má cenu kupovat dražší auto hned po autoškole? V příštích deseti letech jsem ochoten do auta dát zhruba 300 000 (počítám koupi a údržbu) a tak z toho mála co jsem zjistil mám buď možnost koupit nějakou levnou ojetinu s tím, že si časem pořídím něco lepšího a u té první mi nebude vadit když se odře, nebo kupovat něco dražšího a riskovat že to někde přebrousím. Co byste spíš kupovali vy? Jako levnější variantu jsem přemýšlel o nějaké fabii za 50k (v práci od kolegů slyším jen že první auto by měla být šunka kterou můžu zbourat), zase tady se často dočtu že auto za 50 akorát čeká na smrt.Každopádně chci něco spolehlivého a v dobrém stavu. Za nevědomou tupost mého dotazu se předem omlouvám.

Dacia Sandero 1,2 16v, nova. Stoji 207. Za tu cenu je tam 100% auta, 0% prestize. Zalezi na prioritach. Do 300 000 za 10 let se vlezes s rezervou.
reagovať
nahlásit
HoNZA
počet príspevkov248
dátum registrácie28.04.2008
Streda 30.09.2015 12:04, dacia?
Zdravím

Dacia je decentní návrh, který má jednu nevýhodu - při nehodě moc neochrání. Dejme tomu že budete bourat - ne že bych Vám to přál - ale stát se to může. Já bych si spíš koupil fabii II. s motorem 1.4 16V 63kW. Za 200000 bude hezká a případná bouračka pro Vás dopadne lépe než v Dacii. Navíc je čtrnáctistovka ve fabii nebo roomsteru opravdu spolehlivá a docela hezky jede /vzhldem k objemu/
a až jí budete prodávat nespláčete nad výdělkem jako u dacie...

hezký den
HoNZA
reagovať
nahlásit
bulawaio
počet príspevkov62
dátum registrácie18.06.2013
Streda 30.09.2015 13:05, Dle čeho?
Podle čeho soudíte, že dopadnete lépe? Podle počtu aibagů, hvězdiček? O jak moc lépe dopadnete? 5 %? Tyto auto jsou stejné kategorie, přibližně váhově srovnatelné, takže kde je ta jasná bezpečnost zakopaná?
reagovať
nahlásit
Koloss
počet príspevkov641
dátum registrácie19.09.2008
Streda 30.09.2015 13:09, RE: Auto pro začátečníka - plečku nebo Rollse?
Dinosaurus REX napísal:
Za nevědomou tupost mého dotazu se předem omlouvám.

Dotaz není vůbec hloupý a když někdo s něčím začíná, je lepší se zeptat.

Za sebe říkám první auto na otrkání, klidně tu Fabii první generace s motorem 1,4 s výkonem 55 kW. Jednak si člověk zvykne, že je potřeba se o auto nějak starat a když něco zanedbá na laciném autě, nebude to taková tragédie. A za druhé - člověk si také ujasní priority, v čem se vlastně chce vozit. Pokud do prvního auta vloží hromadu peněz a ukáže se, že z nějakého důvodu nevyhovuje, pak se to řeší hůř.
reagovať
nahlásit
PetrT
počet príspevkov1076
dátum registrácie24.05.2009
Streda 30.09.2015 13:40, RE: Auto pro začátečníka - plečku nebo Rollse?
Koloss napísal:
Dinosaurus REX napísal:
Dotaz není vůbec hloupý a když někdo s něčím začíná, je lepší se zeptat. Za sebe říkám první auto na otrkání, klidně tu Fabii první generace s motorem 1,4 s výkonem 55 kW. Jednak si člověk zvykne, že je potřeba se o auto nějak starat a když něco zanedbá na laciném autě, nebude to taková tragédie. A za druhé - člověk si také ujasní priority, v čem se vlastně chce vozit. Pokud do prvního auta vloží hromadu peněz a ukáže se, že z nějakého důvodu nevyhovuje, pak se to řeší hůř.

Přesně tak. Fabia první generace není o nic horší než dvojka, naopak, dvojka už je dost ošizená. Bezpečnost bude stejná, ty auta moc nereznou. Motor 1,4 55kW mají prakticky stejný a cena je oproti dvojkové jinde. Nevýhoda toho motoru jsou drahé rozvody které je dobré udělat hned po nákupu - cca 6-8t. Ale potom už se jen jezdí..

K té Dacii - v testech byla samozřejmě horší jak Fabia, ale dovolím si tvrdit že v realu tam velký rozdíl nebude. Fabia je trochu festovnější už od pohledu, ale nemyslím že to bude mít velký vliv. Být ta Dacia průser nepustí ji na trh.
reagovať
nahlásit
kamil321
počet príspevkov70
dátum registrácie19.01.2012
Streda 30.09.2015 16:19, Hm
to je hrozně těžké říct. Důležíté je vědět, co od toho auta budu chtít očekávat a ujasnit si to. První auto jsem si ale každopádně koupil pohledem a srdcem. Šel jsem za 100 tisíc rovnou do BMW e 34, kdysi, ..a máme ji v rodině dodnes. Člověk začne pak hodně srovnávat a já časem zjistil, že je mi skoro jedno co to je za auto, když to není tohle. Většina současných aut mi proto tak přijde naprosto sterilní. Mé druhé pracovní auto, pikap Renault Express mne taky chytnul za srdce a s oběma jsem si hodně užil zábavy. No ale čas šel dál, takže jsem si postupně ujasnil, že jednoduše nechci auto co má 13tky kola a malé stěrače a nekvalitní elektroniku, kterou si člověk neopraví sám, a proto by mi stačila jinak jetá oktávka, Passat, Caddy..líbí se mi možnost univerzálního rádia s navigací a celkově relativní spolehlivost, logika ergonomie a když se dobře vybere i praktičnost. S fábií zkušenosti nemám, ale asi bych ji taky zkousnul, soukromě bych se vyhnul Dacii nebo Thalii, ikdyž jiným jistě udělají dobrou službu..moc spartánské a "nostalgické". Prostě než třeba tou dacii, raději bych jezdil asi už Renaultem Meganem 1, za zlomek ceny.
reagovať
nahlásit
Petr S
počet príspevkov1250
dátum registrácie28.11.2008
Streda 30.09.2015 16:43, RE: Auto pro začátečníka - plečku nebo Rollse?
PetrT napísal:
Koloss napísal:
Dinosaurus REX napísal:
Dotaz není vůbec hloupý a když někdo s něčím začíná, je lepší se zeptat. Za sebe říkám první auto na otrkání, klidně tu Fabii první generace s motorem 1,4 s výkonem 55 kW. Jednak si člověk zvykne, že je potřeba se o auto nějak starat a když něco zanedbá na laciném autě, nebude to taková tragédie. A za druhé - člověk si také ujasní priority, v čem se vlastně chce vozit. Pokud do prvního auta vloží hromadu peněz a ukáže se, že z nějakého důvodu nevyhovuje, pak se to řeší hůř.
Přesně tak. Fabia první generace není o nic horší než dvojka, naopak, dvojka už je dost ošizená. Bezpečnost bude stejná, ty auta moc nereznou. Motor 1,4 55kW mají prakticky stejný a cena je oproti dvojkové jinde. Nevýhoda toho motoru jsou drahé rozvody které je dobré udělat hned po nákupu - cca 6-8t. Ale potom už se jen jezdí.. K té Dacii - v testech byla samozřejmě horší jak Fabia, ale dovolím si tvrdit že v realu tam velký rozdíl nebude. Fabia je trochu festovnější už od pohledu, ale nemyslím že to bude mít velký vliv. Být ta Dacia průser nepustí ji na trh.

Současné Sandero mělo v roce 2013 4* stejně jako starší Fabia 1. a 2. gen. V aktuálních crash testech auta většinou ztrácí body i za absenci tak zbytečných systémů jako omezovač rychlosti (nikdy jsem neměl potřebu ho použít). Tzn. pokud Sandero tratilo na tomto body, tak je možné že by ve starém testu z roku 2009 by mělo 5*. U nového auta je navíc jistota že nebylo už bourané.

S rozpočtem 300 tisíc, bych koupil něco za 250 tisíc, tam už je větší výběr. Zbylých 50 tisíc by mohlo na garančky a drobný servis 10 let stačit (pokud nepočítám pneu).

Ale jako svoje první auto bych spíš koupil přeci jen něco ojetého a levnějšího.
reagovať
nahlásit
HoNZA
počet príspevkov248
Streda 30.09.2015 16:45, bezpečnost
Rozdíl ve hmotnosti mezi Dacií 1.2 a Fabií 1.4 je asi 90 kg což rozhodně není málo. navíc se dost podstatně liší materiál, ze kterého jsou ta auta vyrobená. EuroNCAP dává navíc hvězdičky za signalizaci pásů atd, ale samotná karoserie chrání rozhodně líp.... viz třeba testy EuroNCAP na http://www.euroncap.com/en/vehicle-safety/the-ratings-explained/adult-occupant-protection/offset-deformable-barrier/.
reagovať
nahlásit
Dinosaurus REX
počet príspevkov9
Streda 30.09.2015 18:37, ojetina
Dobrá a tedy v případě, že bych chtěl jít do něčeho levnějšího pro začátek, jakou cenovou relaci a stáří byste zvolili na mém místě? Ideální by bylo něco co málo žere a celkově abych na tom netratil příliš peněz z rozpočtu až budu přesedlávat...
reagovať
nahlásit
HoNZA
počet príspevkov248
Streda 30.09.2015 19:00, RE: ojetina
Dinosaurus REX napísal:
Dobrá a tedy v případě, že bych chtěl jít do něčeho levnějšího pro začátek, jakou cenovou relaci a stáří byste zvolili na mém místě? Ideální by bylo něco co málo žere a celkově abych na tom netratil příliš peněz z rozpočtu až budu přesedlávat...

To je otázka - podle kilometrů které najedete, kde budete servisovat a jak se chcete v autě cítit. Já bych volil fabii - interiér je hezčí a fortelnější než u dacie, jízdní vlastnosti nesrovnatelné, servis únosný a cena při prodeji není ožebračující. Koupil bych benzínový motor a žil šťastně s vyšší spotřebou a bez strašáku kompletního servisu dieselu. Servis zvládnete na odpovídající úrovni i mimo značkový servis. Gumy stojí pakatel, auto výborně vzdoruje opotřebení. Nevýhoda je že na parkovišti nebude stát vaše fabie sama pokud chcete jít na jistotu a ušetřit při pořízení co nejvíc peněz kupte fabii první gen. 1.4 Mpi před faceliftem tj do rv. 2004.
reagovať
nahlásit
Citroenak
počet príspevkov728
dátum registrácie13.04.2012
Streda 30.09.2015 23:20, Ake auto na zaciatok?
Na zaciatok by som si dal strop max 3000 eur a zohnal za to pekne male benzinove auto. Budu to starsie kusy, ale naucite sa na nich vsetko potrebne, co potom urcite vyuzijete. Napriklad udrzba. Hned po kupe vymena oleja, rozvodov, skontrolovat brzdy, napr. ja vzdy pri vyssich najazdoch menim aj prevodovy olej, a to hned 2 krat (prvy rozpusti bordel, druhy to splachne). Pri parkovani par krat skarede preliaciny atd. To je vsetko na ucenie sa. Na to su dobre napr. yaris, jazz, mozno nejaky maly peugeot/citroen, alebo este lepsie fiat. Dalej to bude pokracovat dvoma cestami. Bud si poviete, ze vas vlastne auta nezaujimaju a toto male auto je idealne pre vase pouzitie, alebo si kupite auto, po akom snivate, ale budete mu vediet dat potrebnu udrzbu. To uz bude na vas. Kazdopadne prve auto podla mna by malo byt len na ucenie. Ale netreba zabudnut, ze prve auto si clovek vacsinou aj zapamata...
reagovať
nahlásit
Petr S
počet príspevkov1250
dátum registrácie28.11.2008
Štvrtok 01.10.2015 00:07, RE: ojetina
Dinosaurus REX napísal:

Jako první auto jsem si těsně po škole koupil benzínový 2 litr za 59 tisíc, stáří 12 let. Nakonec jsem si ho nechal 6 let i když původně mělo být jen na 1-2 roky. Spotřeba 8,5L mi přišla OK. Ještě jsem ho pak za 10 tis. prodal :)
reagovať
nahlásit
danet - redakce TipCars
počet príspevkov551
dátum registrácie16.11.2012
Štvrtok 01.10.2015 09:43, RE: Hm
kamil321 napísal:
to je hrozně těžké říct. Důležíté je vědět, co od toho auta budu chtít očekávat a ujasnit si to. První auto jsem si ale každopádně koupil pohledem a srdcem. Šel jsem za 100 tisíc rovnou do BMW e 34, kdysi, ..a máme ji v rodině dodnes. Člověk začne pak hodně srovnávat a já časem zjistil, že je mi skoro jedno co to je za auto, když to není tohle. Většina současných aut mi proto tak přijde naprosto sterilní. Mé druhé pracovní auto, pikap Renault Express mne taky chytnul za srdce a s oběma jsem si hodně užil zábavy. No ale čas šel dál, takže jsem si postupně ujasnil, že jednoduše nechci auto co má 13tky kola a malé stěrače a nekvalitní elektroniku, kterou si člověk neopraví sám, a proto by mi stačila jinak jetá oktávka, Passat, Caddy..líbí se mi možnost univerzálního rádia s navigací a celkově relativní spolehlivost, logika ergonomie a když se dobře vybere i praktičnost. S fábií zkušenosti nemám, ale asi bych ji taky zkousnul, soukromě bych se vyhnul Dacii nebo Thalii, ikdyž jiným jistě udělají dobrou službu..moc spartánské a "nostalgické". Prostě než třeba tou dacii, raději bych jezdil asi už Renaultem Meganem 1, za zlomek ceny.

Dobrý den, podělte se prosím o zkušenosti s Vaším vozem a napište recenzi : http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Děkujeme
reagovať
nahlásit
Arthuro
počet príspevkov82
dátum registrácie11.06.2013
Piatok 02.10.2015 16:16, První auto
Ahoj, já bych řekl že první auto je tak trochu jako první holka, po celý zbytek život na něj budeš vzpomínat, tak, pokud můžeš a např. nečekáš rodinu nebo nepřebuješ dodávku na podnikání, tak bych vybíral trošku srdcem. Rozhlédni se kolem, najdi si něco, co se ti bude líbit, z čeho budeš mít radost a potom zjišťuj dál, třeba zde se najde spousta lidí, kteří vždy rádi poradí, někteří i správně a upřímně, jaké má to které auto slabiny a neduhy a čemu je lepší se raději vyhnout.
Co se mých konkrétních rad týká, jestli píšeš, že můžeš zainvestovat až 300t. kč, tak bych to viděl tak na 100t - 150t Kč, vybíral bych si spíše silnější motorizaci, která ti odpustí některé prohřešky, kterých se jako začínající řidič čas od času dopustíš (necitlivá práce se spojkou, nevhodné zařazení rychlostních stůpňů atd.) přehlednou karoserii ("dlouhý čumák, kolmá záď"), abys vždy viděl, kam ti auto jede a asi bych se, alespoň pro úplný začátek, vyhnul automatické převodovce.

Přeji štastnou ruku při výběru a mnoho ujedých kilometrů.

Ciao, Arthuro.

reagovať
nahlásit
Dinosaurus REX
počet príspevkov9
Pondelok 05.10.2015 10:27, diky
Zdravím a děkuju za příspěvky, ještě bych se chtěl zeptat jak je to se stářím aut a jejich očekávanou životností - řekněme že to bude relativně držák a vyberu kus v dobrém stavu (při koupi asi využiju něco jako Auto AZ na omrknutí stavu), jestli když si třeba koupím 10-12 let staré auto tak můžu čekat že ještě dalších 5-10 let vydrží? Nerad bych totiž za pár let zjistil že už se to sype a musim to furt jen spravovat…

Dále bych se chtěl zeptat ohledně poměru stav/cena v závislosti na typu auta - zatím nevím jestli chci něco většího jako sedan (mazda 6, mondeo 2002-2007, 80-120 tisíc kč) nebo nějaké menší auto (fabia 60-100 tisíc kč). Dá se říct že v uvedených cenových kategoriích najdu vozy srovnatelného stavu a předpokládané životnosti? Popřípadě jsou uvedené ceny správné za předpokladu, že chci spolehlivý vůz? Díky, Martin
reagovať
nahlásit
driver111
počet príspevkov528
dátum registrácie13.03.2013
Pondelok 05.10.2015 11:18, RE: diky
Dinosaurus REX napísal:
Zdravím a děkuju za příspěvky, ještě bych se chtěl zeptat jak je to se stářím aut a jejich očekávanou životností - řekněme že to bude relativně držák a vyberu kus v dobrém stavu (při koupi asi využiju něco jako Auto AZ na omrknutí stavu), jestli když si třeba koupím 10-12 let staré auto tak můžu čekat že ještě dalších 5-10 let vydrží? Nerad bych totiž za pár let zjistil že už se to sype a musim to furt jen spravovat…Dále bych se chtěl zeptat ohledně poměru stav/cena v závislosti na typu auta - zatím nevím jestli chci něco většího jako sedan (mazda 6, mondeo 2002-2007, 80-120 tisíc kč) nebo nějaké menší auto (fabia 60-100 tisíc kč). Dá se říct že v uvedených cenových kategoriích najdu vozy srovnatelného stavu a předpokládané životnosti? Popřípadě jsou uvedené ceny správné za předpokladu, že chci spolehlivý vůz? Díky, Martin

životnost auta není závislá na stáří vozu, spíš by se dalo říct otřepané v jednoduchosti je síla - čím míň kurvítek a jednodušší auto, tím míň problémů. Navíc auto staré 5 let po praseti můžebýt v daleko horším stavu než auto toho samého typu po někom, kdo mu věnoval nějakou péči, takže to závisí kus od kusu a na minulém majiteli. Já mám třeba 2 auta stará 12 let a jsou v perfektním technickém stavu a s obouma bych se nebál jet třeba hned do itálie, vím, že by to bylo naprosto v pohodě. Ale je to o tom, že prostě potřebuju, aby auta jezdila, tak jim musím dát i nějaký ten servis. Auto v tvé relaci se dá vybrat, ale počítat s prvním velký servisem - rozvody, podvozek, brzdy, olej motorový,převodový a pak máš klid na několik let a jistotu. Já to dělám vždy když koupím auto a může být v servisce psáno co chce. Prostě to udělám a mám klid.
reagovať
nahlásit
zmazaný používateľ
počet príspevkov
dátum registrácie
Utorok 06.10.2015 00:12, re:
Dobrý den. I přes poměrně slušný rozpočet na koupi auta doporučuji nějaké levnější benzínové auto, na němž se vše naučíte a u něhož nebude tak vadit, že schytá nějaké ty šrámy. Dobrou volbou je například Škoda Fabia nebo Ford Focus.
reagovať
nahlásit
brin
počet príspevkov727
dátum registrácie28.03.2011
Utorok 06.10.2015 08:27, Stará fábie
Upozorňuji, že v podstatě u jakéhokoliv starého auta servis ročně obvykle spolkne kolem 10000 Kč. Tak to prostě je. Jednou odejde stahovačka, pak zase alternátor, tady jedno čidlo, támhle kost, guma, silentblok... To je prostě daň za staré auto.
reagovať
nahlásit

aktualizovať
túto tému sledujete

prestať sledovať túto tému
Nahlásit nevhodný příspěvek
jméno a příjmení:
e-mail:
Toto oznámení je činěno ve smyslu čl. 16 nařízení EU č. 2022/2065, o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES (DSA).
Oznámení podávám, protože se domnívám, že příspěvek:
porušuje obecně závazný právní předpis
porušuje Všeobecné obchodní podmínky internetových stránek tipcars.com
Odesláním tohoto oznámení potvrzuji, že se v dobré víře domnívám, že informace a tvrzení v něm obsažené jsou přesné a úplné.

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2026, všetky práva vyhradené.