citácia:
reakce na: Petr S, 27.01.2021 15:38 (Bambilión km najet neplánuju : ...)
Nejhorší kombinace je samozřejmě turbo + přímý vstřik + dlouhé intervaly oleje.
Jakmile z těch 3 věcí jednu vyhodíš, tak je situace o dost lepší. Důkazem budiž třeba 0,9tCe od renaultu s nepřímým vstřikem - nájezdy 300 000km s původním turbem nejsou vyjímkou.
Motor nejvíce karbonuje při nízkém zatížení, kdy EGR ventil vrací spoustu spalin do sání. Bordel se potom usazuje na sacích ventilech a jejich sedlech. Proto se u aut doporučuje jednou za čas vyhnat otáčkoměr do vyskoých otáček pod plným plynem - nepřímý vstřik totiž palivo posílá před ventily a ty se velkým množství paliva "opláchnou." Tahle poučka u moderních přímovstřikových motorů postrádá smysl.
Atmosférický motor asi nebude tolik (pokud vůbec nějaké) spaliny posílat do sání. Takže to znečištění ventilů bude mnohem nižší. Ale pořád zůstává zvýšená zátěž oleje - tu můžeš vyřešit častější výměnou.
Jinak u těch moderních motorů provozovaných řekněme méně vhodným způsobem je patrný nános karbonu klidně po 100tkm.
Co se týče dekarbonizace, tak existuje více možností jak to provést a spousta protichůdných názorů. Řešili jsme to nedávno s mým mechanikem. Exituje dekarbonizace vodíkem, u které jsme se shodli, že to přináší asi více rizik, než možných pozitiv a nejspíš to funguje spíše na principu placeba. Takže jsme vyzkoušeli olejovou dekarbonizaci/proplach od firmy BG. Je to asi 3 krokový olejový proplach, který trvá cca 2-3 hodiny. Firemní transit, takový otloukánek, který má asi 13 let a nějakých 180tkm se trochu zklidnil a zkultivoval - zajímalo by mě, co to udělá s obligátní ojetinou s 200tkm na tachu, a 500tkm reálně na hrbu. Já budu dávat svého megana na tuhle kůru za dva týdny. Tam budu schopen lépe porovnat výsledky, takže se na to dost těším.
Jinak majitel, který koupí nové auto, nebude se řídit servisními inervaly výrobce, bude tankovat kvalitní palivo a auto prodá před nájezdem 200tkm se karbonu bát nemusí. Je to strašák spíše pro kupující ojetiny, který to auto bude provozovat za hranicí 200tkm, nehledě na stav budíků.
Na závěr dodám, že to co jsem napsal je můj názor více či méně podložen jak vlastními zkušenostmi, tak tím co čtu - ať už ve více či méně odborné publikace, tak třeba názory majitelů aut s přímým vstřikem.
PS: teď jsem si vzpomněl, že jsme měli na firmě zafiru s přímovstřikovým 2,2i. To auto bylo celej život trápeno servisními intervaly od opelu - jedna z vaček byla měněna ještě v záruce, štos faktur byl opravdu vysoký a auto šlo z firmy s nějakými 230tkm a motor nebyl v moc dobré kondici - oleje žral opravdu hodně...