citácia:
reakce na: xondysx, 02.11.2020 11:27 (Dobrý den,doporučíte nějaké vo ...)
Dobrý den, za mě jednoznačně VW Golf VI 1.4 MPI nebo 1.6 MPI. Bohužel u nás těžko sehnatelný, ale stojí za tu námahu si pro něj zajet do Německa nebo si jej nechát dovézt.
Dle mého je to jeden z nejlepších kompatů na krátké a střední trasy.
Volbou číslo dvě by byla za mě Honda Civic 1.4 VTEC nebo 1.8 VTEC, takovéto to UFO.
Výborný spolehlivý vůz na 15 let minimálně
Ford Focus bych volil jednoznačně až trojkový s celkem odolným motorem 1.6 Ti-VCT, kde může vadit absence hydr. zdvihátek ventilů, protože to seřizování ventilů nechce nikdo z automechaniků dělat(často nemají ani nářadí k tomu). Ostatní technika je odolná, ale ne tolik jako u Golfu V a VI
Pokud Vás finance omezují více a chcete mít rezervu na servis, tak je výborný i Golf V, kde bych se zaměřil na poslední ročník 2009, opět stejné motory 1.4 mpi a 1.6 mpi. Zejména u ročníků 2009 už by neměla zlobit mechanika automatiké klimatizace.
Mě se velmi příjemně řídí i Golf plus, opět se stejnými motory MPI.
Ohledně menších vozů, za mě volbou číslo jedna by byl VW Polo 1.4 MPI, kterému vlastně nic vytknout nelze, leda menší prostor
Protože nabídka dobrých ojetin je nyní v čase Covidu hodně omezená, mohl by Vás oslovit i Renault Clio předešlé generace, kde oba motory 1.2i a 0,9Tce jsou spolehlivé, ten první je stará klasická 4-válcová atmosféra, kde sice výměna rozvodů není levná, ale jinak jde o povedný vůz a v kombíku i praktický. Může vadit absence okenních airbagů v druhé řadě sedadel, pokud občas vozíte někoho vzadu.