Utorok 29.09.2015 17:34,
Vzhled a technika
Od roku 1995 do roku 2008 jsem pobýval dost často v Itálii, kde byla firma, ve které jsem skoro 14 let pracoval. Za těch 14 let jsem pochopil, že Italové jsou zvláštní národ. Po stránce dyzjanu většinou (až na tmavé výjimky typu Multipla1. generace) bodují. A´t v architektuře, módě, módních doplňcích, ale i v jídle či vínech. nejsou nejlepší, ale stojí hodně vysoko. mentalitu italů musí člověk pochopit, musí se naučit cítit to, co cítí oni. Jsou impulzivní, temperamentní, rychlí, občas nedůslední či filigránští. To vše se promítá do jejich výrobků. Auta nebo high-end technika jsou toho důkazem. Mně se italská auta skoro všechna líbila a líbí dodnes. Alfa není výjimkou. Za svoji osobu mohu říct, že čím jsem starší, tím více jsem ochoten něco slevit z precizní technika ve prospěch vzhledu. Kdo zná výrobky italské firmy Sonus Faber, dá mi za pravdu. Tyto repro soustavy jsou v nejvyšších třídách neskutečně drahé, ale jsou nekonečně božsky zpraxcované. nevyrovná se jim nic z ostatních výrobkových řad jiných výrobců. Ne proto, že by ti ostatní neuměli vyrobit 14xručně leštěny klavírní lak, nebo vybrat špičkové olivové dýhy na povrch, či exkluzivní hovězí kůži na čelní stěny ozvučnici. Kouzlo je v tom, že Italové tomu vdechnou obrovský kus romantiky. Němci ne - ti udělají hranatou kysnu, 14x ji nalakují a vyleští a na přední stěnu fláknou hovězinu. A vsýledek? Zatímco Ital hřeje, němec je nadutý, arogantní, dávající na odiv to, jak je drahý. Ital nekřesťanskou cenu zabalí do nádherného obalu. A nikde víc, než v high endu neplatí, že hifista kupuje hlavně očima. Proto jejich výrobyk stojí v hodnoceních velmi vysoko a řada lidí si za své peníze - mimo zvuk, který je v této třídě nekompromisní -koupí ještě tu přidanou hodnotu. U němců ne. Strohost a nenápaditost se střídá často s nevkusem. Tak tomu je i u aut. Alfy jsou toho příkladem. Kdosi tu jmenoval 157/157/159 - to jsou dyzajnové skvosty proti Pasátů, Golfům, či Fordům. Věřím, že mít Alfu je o srdci. Hlavně o srdci. A když se k tomu přidá ještě výborná technika, je to často láska na dlouhá léta. Já majitele plně chápu. Poslední větu si sice mohl odpustit, to je pravda, ale se zbytekm jsem s ním za jedno. Nač si kupovat bezpohlavní auta jiných značek, když mi trh dává vybrat? A kod pochopí italskou mentalitu a filozofii, nebývá zklamán.
Kdybych se neybl býval 14 let potloukla v oblasti techniky a výroby v Itálii a nepoznal některé procesy z té druhé (kupujícím ukryté strany), klidně bych si Alfu pořídil také. Líbí se mi, taková 159 v kombi verzi je nadčasová a atraktivní. Ale protože vím, co vím, trochu se bojím. Prostě Italové. Možná to je jen předpojatost, nebo osobní zkušenost? nevím...
reagovať