0
späť

diskuze k tématu: Alfa Romeo 159, zkušenosti, rady

kategórie zaradenia témy: poradna, jaké auto koupit, jaký typ motoru vybrat, servisní náklady, vše o spotřebě, automobilky, italská vozidla, typ vozidla, osobní
Amemura
počet príspevkov7
dátum registrácie09.08.2024
Pondelok 02.06.2025 12:43, Alfa Romeo 159, zkušenosti, rady
Ahoj,
plánuju tenhle rok koupit jiné auto neboť staré pomalu dosluhuje. Prvně jsem koukala po takových klasikách jako Škoda, Citroen, Peugeot a pod., ale nějak se mi šíleně zalíbila Alfa Romeo 159 a mě tak zajímá názor/rady lidí, co toto auto vlastnili či vlastní na tyto věci:
- Jaký benzínový motor vyhledávat a dá se k němu případně přidělat plyn? Naftu nechci, do práce to mám kousek a i když někdy jezdím větší dálky, jedná se většinou max o cca 100 kilometrové cesty, aspoň zatím. V létě možná cesta do zahraničí. (PS: Po zjištění že benzíňáky jsou na prd zvažuju už i naftu. )
- Co spotřeba? Sežere mě i s botama nebo se dá?
- Je auto o hodně dražší na údržbu oproti jiným, zmíněným značkám? Jak jsou na tom náhradní díly? Alfa tady asi není zase tak rozšířená, moc jí nevídám na silnicích a ani v bazoších.
- Jaká je spolehlivost? Četla jsem, že alfy žerou olej, ale jinak vcelku spolehlivá auta. Je to však už starší auto.
- Pravidelný servis, co vše necháváte dělat a jak často? O "nové" auto chci pečovat co nejlépe v rámci možností.
- Jaká je dle vás přiměřená kupní cena tohoto auta, pokud je v dobrém stavu do kterého člověk nemusí hned na začátku investovat? Ptám se pro představu, viděla jsem nabídky od 32k až třeba po 170k.
- Jak je na tom pohodlí nebo spíše požitek z jízdy (je mi jasné, že to je hlavně na osobním pocitu)? Auto mám na dojíždění do práce, ale ráda jezdím i jen tak, kdy se kochám nebo si ráda i trochu dupnu na plyn.
- Tip na dobrý servis v okolí Kolína (klidně i trochu dál), kde těmto autům rozumí?

To je myslím vše co bych tak nějak chtěla vědět. Kdyby vás napadlo něco podstatného, sem s tím. Pokud byste chtěli přeci jen hodit tip i na jiné auto, ať už model nebo i značka, klidně piště.
reagovať
nahlásit
KoobaS
počet príspevkov1061
dátum registrácie23.04.2014
Piatok 06.06.2025 14:19, RE: Alfa Romeo 159, zkušenosti, rady
citácia:
reakce na: Amemura, 02.06.2025 12:43 (Ahoj,plánuju tenhle rok koupit ...)

159 je dnes už bohužel za zenitem, i když to bylo skvělé auto.
Pokud všechno funguje jak má a je v dobrém stavu, je to pohodlné a docela zábavný sedan nebo kombi.
ALE
Benzínové motory nejsou nic moc. 1,8mpi je sice jakžtakž spolehlivá a jednoduchá i po letech, ale moc nejede a auta s ní jsou zoufale málo vybavená.
1,9 a 2,2 jts jsou motory, které se používaly prakticky jenom v tomhle autě a některé díly už se špatně shání.
3,2jts je dneska prakticky neuservisovatelná.
1,8tbi je rozhodně z benzínů nejlepší, ale bez výtek není.
Na přestavbu LPG se hodí možná 1,8mpi
Naftové motory jsou paradoxně asi spolehlivější, protože jsou robustnější, rozšířenější a zná je každý mechanik, který měl na dílně nějaký italský auto.
2,0jtd z posledních let výroby může při správným servisu zvládat i krátký trasy.
Problém je taky to, že většina motorů je spojena s katastrofální převodovkou M32. U té je smrt jenom otázkou času. Naštěstí jsou firmy, které je umí repasovat.
spotřeba 6-12 litrů podle tras, motoru a řidiče.
Podvozek je proti běžné konfekci složitější a běžná údržba bude proti např. passatu mírně dražší.
Hlavní problém ale je stáří i nejmladších kusů. Drtivá většina 159 je dnes v katastrofálním stavu, bez pořádného servisu a kolikrát i s velkými problém s korozí. Navíc už se špatně shání některé díly běžné údržby.
Mnohem lepší volbou je Alfa Romeo Guilietta, která není o moc dražší a pojí se například s benzínovými motory 1,4 turbo. Celkově je auto mnohem líp servisovatelná a zvládne i přestavbu na plyn.
Není to úplně v Kolíně, ale Mates auto v chrudimi se specializuje na faity a alfy - jak na prodej, tak na servis.
reagovať
nahlásit
Amemura
počet príspevkov7
Utorok 10.06.2025 18:53, RE: RE: Alfa Romeo 159, zkušenosti, rady
citácia:
reakce na: KoobaS, 06.06.2025 14:19 (159 je dnes už bohužel za zeni ...)

Omlouvám se za pozdní odpověď a děkuji moc za zodpovězení všech dotazů. Psalo mi i pár dalších lidí a tak jsem se něco přiučila. Někdo radil jít třeba i do starší řad a to 156 facelift, ale zdá se, že ta je v prodeji ještě méně k sehnání.. Na Guliettu jsem koukala, ale popravdě jsem u ní s tím vzhledem tak 50/50 a to jen kvůli těm předním světlům Možná ji ale přeci jen zvážím, avšak spíše do budoucna a teď budu koukat po něčem jiném.
reagovať
nahlásit
KoobaS
počet príspevkov1061
dátum registrácie23.04.2014
Streda 11.06.2025 09:06, RE: RE: RE: Alfa Romeo 159, zkušenosti, rady
citácia:
reakce na: Amemura, 10.06.2025 18:53 (Omlouvám se za pozdní odpověď ...)

156 (a je jedno jestli před nebo pofacelift) dneska na běžný ježdění nedává vůbec smysl. Má to smysl možná pro fandu značky, který to auto opravdu chce a ví co od něj čekat.
Sám jsem měl 147 - což je sesterský model na stejné platformě. Pro člověka, který rád řídí je to úžasný auto když funguje. Pro běžného uživatele jsou vhodnější modely, které mají nižší provozní náklady a jsou robustnější.
reagovať
nahlásit
Amemura
počet príspevkov7
Streda 11.06.2025 13:48, RE: RE: RE: RE: Alfa Romeo 159, zkušenosti, rady
citácia:
reakce na: KoobaS, 11.06.2025 09:06 (156 (a je jedno jestli před ne ...)

Ještě jednou děkuji. Tak začnu koukat po něčem jiném a třeba někdy v budoucnu Giulietta nebo když se naskytne v blízké době hezký kousek
reagovať
nahlásit
Nahlásit nevhodný příspěvek
jméno a příjmení:
e-mail:
Toto oznámení je činěno ve smyslu čl. 16 nařízení EU č. 2022/2065, o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES (DSA).
Oznámení podávám, protože se domnívám, že příspěvek:
porušuje obecně závazný právní předpis
porušuje Všeobecné obchodní podmínky internetových stránek tipcars.com
Odesláním tohoto oznámení potvrzuji, že se v dobré víře domnívám, že informace a tvrzení v něm obsažené jsou přesné a úplné.

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2025, všetky práva vyhradené.